Brandweer pompt massa water uit kanaal

In Mol hebben zeven brandweerkorpsen van de zone Kempen donderdag een grootschalige oefening gehouden in samenwerking met het Studiecentrum voor Kernenergie, Belgoprocess en onderzoeksinstelling JRC-IRMM. De oefening draaide rond een grootwatertransport waarbij op korte tijd enorme hoeveelheden water uit het kanaal Bocholt-Herentals moesten gepompt worden en over een afstand van 3,5 kilometer moesten worden aangevoerd.

drombouts

De oefening liet de brandweerkorpsen uitzonderlijk toe hun eigen procedures rond grootwatertransport uit te proberen in het kader van zogenaamde stresstesten van nucleaire faciliteiten. Het Studiecentrum voor Kernenergie bouwde onlangs twee kades aan het kanaal die precies het oppompen van grote hoeveelheden water richting de nucleaire bedrijven in de buurt vergemakkelijken.

Grootwatertransporten kunnen van cruciaal belang zijn bij omvangrijke incidenten. Ze vergen volgens de brandweer echter heel wat technisch vakmanschap en een nauwe samenwerking tussen verschillende korpsen, bijvoorbeeld bij het aaneenschakelen van de verschillende pompen die het water telkens verder stuwen.

"De oefening is naar wens verlopen en technisch gezien goed gelukt, maar logischerwijs zijn er ook nog enkele vlakken waarop we best wat bijsturen", zegt Filip Kenis van de Molse brandweer. "Onder meer op het vlak van coördinatie tussen de korpsen kan het zeker nog beter."

Op het hoogtepunt werd er liefst 4.000 liter water per minuut uit het kanaal gepompt en wat verder met een waterkanon opnieuw ingespoten. In totaal nam een veertigtal brandweerlui van de korpsen van Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo deel aan de oefening, naast de bedrijfsbrandweren van de nucleaire installaties.

Foto GvA

MEER OVER Mol

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio