Al zeker 85 miljoen euro schade in Sint-Niklaas door hagelstorm

In Evergem en Sint-Niklaas werd voor respectievelijk 31,5 en 85 miljoen euro schade opgemeten na de hagelstorm van Pinkstermaandag. Dat melden de gemeentebesturen.

drombouts

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas ontving 11.734 schademeldingen. "Eén derde van de gebouwen op het grondgebied werd getroffen", zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). "Grote schadelijders zijn enkele bedrijven, vooral in Belsele, maar bijvoorbeeld ook het stadspatrimonium, met 300.000 tot 450.000 euro kosten."

De brandweerzone Waasland kreeg 2.350 oproepen voor hulp en bijstand, waarvan 1.700 op het grondgebied van Sint-Niklaas. "Samen met de korpsen van de omliggende gemeenten zorgde de Sint-Niklase brandweer voor 2.000 tussenkomsten", aldus Dehandschutter. "De brandweerlui werden op het terrein vaak aangesproken door buren van de melder, die zelf geen aanvraag hadden gedaan. Daardoor ligt het aantal tussenkomsten hoger dan het aantal oproepen."

Het stadsbestuur zegt daarom de brandweer te danken voor het engagement tijdens de lange dagen, net als de burgers voor de hulpvaardigheid en de solidariteit en de vele bedrijven voor de inzet bij de herstellingen. In Evergem zegt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) dat er 5.100 schademeldingen binnenkwamen. De totale kosten worden daar op 31,5 miljoen euro geraamd.

De federale diensten van gouverneur Jan Briers verwerken momenteel de meldingen van de steden en gemeenten, maar een zicht op de totaal geraamde schade in Oost-Vlaanderen is er nog niet, omdat donderdagavond nog maar de helft van de gemeenten gegevens doorgaf.

Foto Stefaan Van Hul

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Sint-Niklaas