Grenspyromaan acht jaar in cel

Frans B. (52), de zogenaamde grenspyromaan, heeft in beroep een zwaardere celstraf gekregen. Hij moet nu acht jaar naar de gevangenis. Dat hij vrijuit ging voor elf brandstichtingen in de Kempen, vinden de slachtoffers onbegrijpelijk.

drombouts

Frans B. (52) uit het Nederlandse Roosendaal, een vader van twee kinderen, was in mei 2012 in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar effectief. De rechter achtte toen drie van de vier brandstichtingen in Nederland bewezen. Voor de elf brandstichtingen in Essen, Kalmthout en Kapellen werd hij toen vrijgesproken.

In zes nachten in januari 2011 gingen in de drie Kempense gemeenten liefst elf auto’s in vlammen op. Tijdens de feiten in Nederland was de Mercedes van Frans B. al uitgerust met een zender. Bij de feiten in ons land, die zich eerder voordeden, was dat nog niet het geval.

Opmerkelijk: het Openbaar Ministerie besliste finaal geen beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak voor de Belgische feiten. Dat stuitte op onbegrip bij de slachtoffers. “Ik kan dit niet vatten. Essen, waar ik woon, ligt dichter bij Roosendaal dan Zundert, waar het laatste feit zich heeft voorgedaan”, zegt Seppe (55). “Alsof die man aan de grens zou stoppen.”

Ivo Meulemans

Foto BFMMEER OVER Kalmthout

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio