N-VA mag bij liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement

Tijdens een fractievergadering hebben de liberalen in het Europees Parlement de N-VA dinsdagavond toegelaten tot hun groep. De Vlaams-nationalisten dienden nog geen formele aanvraag in, "maar de deur staat open als ze erdoor willen wandelen", zegt de woordvoerder van de ALDE-fractie. Guy Verhofstadt is opnieuw verkozen als fractievoorzitter.

fvranckx

De liberalen brachten geen formele stem uit, maar keurden de toetreding goed "bij acclamatie". Behalve de N-VA zijn ook vier andere partijen tot de ALDE toegelaten. Het gaat om UPyD (Unión Progreso y Democracia) en Ciudadanos uit Spanje, MPT uit Portugal en ANO uit Tsjechië. De N-VA is evenwel de enige van die partijen die nog geen formele aanvraag indiende.

Met de verkozenen van deze vijf partijen erbij zou de ALDE-fractie in de komende legislatuur 71 leden tellen. De N-VA brengt vier parlementsleden aan: Johan Van Overtveldt, Helga Stevens, Mark Demesmaeker en Louis Ide.

Ook al kwam het tijdens de fractievergadering niet tot een formele stemming, spraken de Franstalige liberalen van de MR (met Louis Michel) zich uit tegen de toetreding van de N-VA. Ook de Franse delegatie (UDI en Modem) en de twee Spaanse parlementsleden uit Catalonië en Baskenland maakten duidelijk dat ze het niet eens zijn met de 'toetreding in groep' van de vijf partijen

.

Tijdens de fractievergadering werd Guy Verhofstadt opnieuw verkozen als fractieleider. Hij kan nu voluit blijven onderhandelen met de andere fracties en met Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy over de verdeling van de Europese topjobs. Woensdag geeft de Belg om 11 uur meer uitleg op een persconferentie.

Belga, Archieffoto

MEER OVER Guy Verhofstadt