Rondje provincie (4): Leerlingen combineren studies met arbeidservaring

Het schooljaar loopt ten einde en nieuwe studierichtingen worden overwogen. Misschien is het CLW - Centrum Leren en Werken - wel dé oplossing? Leerlingen uit de middelbare school ruilen er de schoolbanken voor een stevige dosis praktijk, aangevuld met arbeidservaring.

ikerremans

In een Centrum Leren en Werken volgen leerlingen nog twee dagen per week les. De overige dagen gaan ze aan de slag in een job. Deze combinatie van leren op school en ervaringsleren is vaak een ideale voedingsbodem voor jong talent. Want niet alle jongeren vinden hun draai in het voltijds onderwijs. De opleidingen in het CLW verlopen modulair, zodat de leerlingen op eigen tempo hun studies kunnen afronden. De studierichtingen zijn zeer divers: van lasser en heftruckchauffeur tot hulpkelner, thuishelper of tuinbouwarbeider. Wie nog niet klaar is om te werken is, volgt eerst een voortraject of brugproject.

"Op de werkvloer leer ik veel bij" Max Pieters (17) volgt zijn laatste module voor magazijnmedewerker. "Ik hou niet zo van studeren, maar deze opleiding biedt me de mogelijkheid om op een actieve manier ervaring en kennis op te doen. De praktijkleerkracht begeleidt ons erg goed. Daarnaast werk ik in het magazijn van een metaalverwerkend bedrijf en daar leer ik ontzettend veel."

"Ik kreeg weer zin om te studeren" Het CLW biedt niet alleen een weg naar een diploma middelbaar onderwijs, het vormt ook een opstap naar verdere studies. Zo studeerde Koen De Kesel (21) vorig jaar af in het CLW en rondt hij nu zijn eerste bachelorjaar aan de hogeschool af. "Ik behaalde het diploma van hulpkok bij het CLW in Boom. Daar kreeg ik wekelijks een dag theorie en een dag praktijk, aangevuld met werkervaring. Nu volg ik een bacheloropleiding event- en projectmanagement. Ik ga er helemaal voor en besef nu hoe belangrijk studeren is. Wat ik in het CLW heb bijgeleerd, is fenomenaal. Ik leerde uit de praktijk én heb er zin gekregen om verder te studeren."

www.ptsclw.be

Tekst en foto: Ilse Prinsen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER