‘Peet’ Oellibrandt (78) verliest strijd tegen kanker

Petrus ‘Peet’ Oellibrandt overleed maandag op 78-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek. De ex-renner leed aan kanker. De Peet wordt door vriend en vijand omschreven als de grootste Beverse wielrenner aller tijden.

Wielerkenner en publicist Flor Van De Velde heeft de hele wielerloopbaan van Piet Oellibrandt van heel dichtbij meegemaakt. “Peet stamde uit een gezin met negen kinderen en ging net als alle andere kinderen in die tijd al vroeg uit werken. Hij trok dagelijks met de fiets naar Antwerpen waar hij bouwvakker was."

"Voor het gezin Oellibrandt was het financieel niet mogelijk dat hij coureur zou worden. Maar met de steun van biersteker Jos Pijl en fietsenmaker Gérard Buyl kreeg hij toch een koersfiets.”

Kampioen

In 1953 reed hij zijn eerste koersen. Van de 45 wedstrijden die hij reed, won hij er 9 en eindigde hij 35 keer bij de eerste tien. Zo ging het in elke jeugdreeks tot hij liefhebber werd en tussendoor ook 18 maanden legerdienst moest kloppen. “Om te trainen fietste hij daarom van de kazerne van Tienen naar Beveren en terug. Het typeerde de Peet: hij was een karakterman. In 1958 kreeg hij een profcontract bij de ploeg Dr. Mann."

“In zijn tweede jaar als prof boekte hij een overwinning die altijd tot de verbeelding zal spreken: hij klopte Rik Van Looy in het kampioenschap van België dat toen in Herentals, de thuisstad van Van Looy, werd gereden. Die zege heeft Beveren toen echt in rep en roer gezet. Er werd een huldestoet opgezet zoals er nadien eigenlijk nooit nog één in Beveren is uitgegaan”, meent Van de Velde.

Oellibrandt won ook nog drie keer de Scheldeprijs, een aantal waarmee hij samen met Marcel Kittel recordhouder is.

Café Sportief

Tijdens zijn wielerloopbaan startte Oellibrandt samen met zijn echtgenote Simonne ook al café Sportief op, een café dat hij tot 1985 zou blijven uitbaten. In 2011 werd Oellibrandt nog door de gemeente gehuldigd naar aanleiding van de zestigste verjaardag van zijn memorabele titel in Herentals.

Oellibrandt wordt zaterdag om 11u begraven in de Sint-Martinuskerk in Beveren.

Ivan Elegeert

Foto’s Stefaan Van Hul, Belga
Links: met drie zeges in de Scheldeprijs is Piet Oellibrandt recordhouder.
Rechts: Belgisch kampioen in 1959.
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio