Jan Becaus springt haasje-over

Print
Een paar uur was Beweging.net het hoofdpunt van politieke nieuws. De vervelling van het ACW tot een nieuwe organisatie. Dat de 'C' uit de naam verdwijnt, "daar moet je niets achter zoeken", zei voorzitter Patrick Develtere. Of de naamsverandering er kwam na de minder fraaie verhalen over het ACW, Arco en Dexia? "Niets mee te maken", zei Develtere. Waarvan akte.

Dat was zaterdagmiddag. Drie uur later was er van ACW/Beweging.net totaal geen sprake meer. Een organisatie met miljoenen leden moest het afleggen tegen een gepensioneerde journalist van de VRT die door de N-VA werd uitverkoren als gecoöpteerde senator. We hebben het natuurlijk over Jan Becaus. In z'n eentje was hij plots belangrijker dan het hele ACW samen. Blijkbaar maakte de N-VA dus de juiste keuze met haar nieuwe stunt. Met Bekende Vlamingen scoor je altijd.

Volgens partijvoorzitter Bart De Wever is het kersverse lid een inhoudelijke versterking voor de N-VA. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? Jan Becaus is een alom gerespecteerde nieuwslezer. Toen hij afscheid nam van de VRT werd zelfs een fanclub voor hem opgericht.

Op een paar intimi na wist niemand van zijn uitgesproken Vlaamse sympathieën of van zijn geloof in een confederaal België. Hij heeft zijn politieke ideeën altijd goed kunnen verbergen, en zo hoort het ook voor een journalist van de openbare omroep. Maar nu werd de drang om uit de kast te komen te groot en heeft hij zich naar verluidt zelf kandidaat gesteld voor de functie.

Zoals elke andere Belg heeft Jan Becaus het recht om politiek actief te zijn, op de manier die hij verkiest. En als hij erin slaagt om vanuit het verborgene zomaar ineens een zitje in de nieuwe Senaat te bemachtigen, dan kunnen we hem alleen maar feliciteren.

Toch vrees ik dat er binnen de N-VA een paar mensen groen lachen om de nieuwe stunt van Bart De Wever. We denken aan pakweg Frieda Brepoels en Huub Broers, die beiden 20.000 stemmen haalden en hoopten om opgevist te worden via coöptatie. En wat te denken van de stille krachten die zich tien, twintig jaar afbeulen voor een politieke partij wanneer anderen, zonder verdiensten of verleden, het zomaar in de schoot gegooid krijgen? Met welk gevoel blijven zij (alweer) zitten?

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws