Afscheid van dé charmezanger Jean Walter

Print

Afscheid van dé charmezanger Jean Walter

Sint-Niklaas - Tijdens een serene plechtigheid is vrijdag afscheid genomen van schlagerzanger Jean Walter. Tientallen collega's uit de Vlaamse showbizzwereld brachten een laatste groet aan het icoon van een generatie. Connie Neefs hield een pakkende afscheidsrede.

Jean Wauman, zoals Jean Walter officieel heette, overleed op 5 juni op 92-jarige leeftijd. De man was een van de bekendste Vlaamse artiesten uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Met nummers als Tulpen uit Amsterdam en Jezebel verwierf hij internationale roem én slaagde hij erin om generaties Vlaamse zangers na hem te beïnvloeden.

Zij stroomden samen voor zijn uitvaart op begraafplaats Heimolen in Sint-Niklaas. Connie Neefs, zus van Louis Neefs, lijstte zijn leven op. "Jean Walters leven werd beheerst door muziek, maar eigenlijk had zijn familie een andere toekomst voor hem uitgestippeld", vatte Neefs haar afscheidsrede aan. "Jean was de zoon van een textielbaron, geboren in de Lamstraat in Sint-Niklaas. Hij zou hem opvolgen. Zijn vader maakte ook onderdelen voor draaiorgels, zo geraakte hij gefascineerd door klank en muziek. Toch zal zijn talent eerder aan de muzikale, Zuid-Franse genen van zijn moeder hebben gelegen. Zij stierf elf dagen na zijn geboorte, een 92-jarig durend gemis voor hem."

"28 jaar lang werd hij bijgestaan door zijn echtgenote Katrien Gallez. Een koppel om jaloers op te zijn", herinnert Neefs zich. "Katrien had het er erg moeilijk mee dat Jean uiteindelijk naar een rusthuis moest, waar hij als innemende gentleman bekend stond. Vorig jaar vroeg ze me of ik de afscheidsrede wou houden als Jean iets overkwam. Ik wist toen dat de tijd erg gelimiteerd was. Zij en de familie hebben tachtig uur aan zijn sterfbed gewaakt opdat hij niet alleen zou sterven. Doe nu maar de groeten aan onze vrienden van toen", sluit Neefs af. "La Esterella, Bobbejaan Schoepen, Bob Benny."

Lees meer in Gazet van Antwerpen- Editie Waas & Dender

Sophie Pycke

Foto's Stefaan Van Hul
Foto onder (Belga): Jean Walter tijdens de uitvaart van Tony Corsari in 2011.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio