Protestants-Evangelische Kerk koopt grond voor nomadenvolk in Tanzania

Protestants-Evangelische Kerk koopt grond voor nomadenvolk in Tanzania

Protestants-Evangelische Kerk koopt grond voor nomadenvolk in Tanzania

Print
Boechout - De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) van Boechout schenkt een toelage van 1.850 euro aan de Boechoutse Protestants-Evangelische Kerk. “Met het geld willen we de Masaï, een nomadenvolk in Tanzania, helpen,” vertelt dominee Truus Schouten (64) van Boechout.
Enkele jaren geleden kwamen enkele leden van de Protestants-Evangelische Kerk van Boechout in contact met de Masaï in Tanzania. “Mijn dochter is getrouwd met een dokter uit Tanzania,” vertelt Greet Hulsman (70) uit Antwerpen. Greet is lid van de Protestantse Kerk van Boechout. Samen met dominee Truus Schouten trok ze naar Msera-Kiteto, 350 kilometer van de hoofdstad Dar Es Salaam. Hoewel de Masaï in Tanzania onderaan de maatschappelijke ladder staan, zijn ze met hun lange gestalte, hun kleurrijke doeken en vele sieraden wereldwijd bekend. “In Msera-Kito waren er nog ongeveer 2.000,” vertelt Greet. Tot grote verbazing van beide dames bleek het merendeel van de vrouwen christen te zijn.

“De mannen zijn er over het algemeen animist en geloven in goede en kwade geesten,” legt Truus uit. Tijdens hun verblijf vroegen de vrouwen van de Masaï financiële hulp de bouw van een kerkje. “Maar dat hebben we resoluut geweigerd,” stellen Truus en Greet. “Een volk dat in armoede leeft heeft andere prioriteiten dan de bouw van een kerk.”

Achter de vraag naar een kerkgebouw lag echter een diepere nood. “De vrouwen van de Masaï hebben zeer goed begrepen dat de toekomst van hun volk niet ligt in een nomadenbestaan,” vertelt Truus. “De grond is er dor en schraal en het gebied waar de Masaî kunnen rondtrekken wordt ieder jaar kleiner. Als de Masaï niet snel een gebied vinden waar ze zich kunnen vestigen dan is dit volk ten dode opgeschreven.”

De Masaï hebben zich, onder leiding van de vrouwen, verenigd onder de naam ‘Kititenebo’ (allemaal samen) en hebben een plan gemaakt om hun levenssituatie te verbeteren. “Met onze hulp hebben ze een stuk grond gekocht,” legt Truus uit. “Weldra starten we met het graven van een waterput en met het optrekken van een gebouw. Daarin voorzien we een kleuterschool, een leslokaal voor volwassenen, een kleine apotheek en een spreekkamer voor een dokter en een vroedvrouw. En als ze echt willen kunnen ze een van de kamers ook gebruiken als kerkje."

Patrick Vandyck
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio