Gouden doos is nieuwe blikvanger in binnenstad

Print

Gouden doos is nieuwe blikvanger in binnenstad

Mechelen - Een beetje verscholen op het cultuurplein onder de toren ligt een nieuw Mechels icoon, de gouden doos van De Maan. Artistiek leider Stef De Paepe wil de nieuwe stek van het figurentheater laten uitgroeien tot een kinderkunstencentrum voor visuele podiumkunsten.

De verbouwing van De Maan in de Minderbroedersgang lijkt aardig op te schieten. De werf zit op schema. In het voorjaar van 2015 moet de ruwbouw klaar zijn. "Dan wacht ons nog een hele opdracht om de schouwburg theaterklaar te maken. Wij hopen dat het ons lukt tegen de start van het seizoen 2015-2016", zegt De Paepe. "Al kunnen we uiteraard ook dingen doen in een gebouw dat nog niet helemaal klaar is."

Twee zalen De stad investeert zo'n 3,5 miljoen euro in de nieuwe accommodatie. "Voor dat geld krijgt De Maan niet alleen twee nieuwe zalen, maar hebben wij er in Mechelen ook een landmark bij, de Maanlander", stelt cultuurschepen Frank Nobels (m+). Is dat meteen een verwijzing naar de nieuwe naam, nu het theater een bredere werking nastreeft. "Daarvoor is het nog te vroeg", reageert Stef De Paepe.

Cultuurcafé

Architecturaal trekt de vernieuwing alvast sterk de aandacht. In de opvallende gouden box die onmiddellijk de aandacht trekt, wordt op de benedenverdieping een volwaardig cultuurcafé ingericht. "Boven komt een klein zaaltje waar kinderen van pakweg drie tot zeven jaar voor het eerst kunnen kennismaken met cultuur", geeft Nobels aan.

Ruimte voor 200 toeschouwers

Achter de gouden box komt er nog een groter bouwblok. "Een witte 'wolk', die plaats zal bieden aan ongeveer 200 toeschouwers. Zo geven wij De Maan opnieuw een volwaardige toneelzaal", zegt de schepen nog. Het figurentheater is ondertussen met haar voorstellingen al enkele maanden uitgeweken naar het koor van de voormalige Minderbroederskerk in het Cultuurcentrum.

Lees het hele artikel in de weekendkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Foto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio