Eén front drukt op NMBS

Eén front drukt op NMBS

Eén front drukt op NMBS

Print
Wat Ringland is voor de weggebruiker, moet de Bond Zonder Trein voor de treinreiziger worden. De gloednieuwe actiegroep wil druk uitoefenen op de NMBS en de nieuwe dienstregeling die er vanaf 15 december komt. "Er is niet geluisterd naar de reiziger", stelt Joris Van der Schoot, een van de initiatiefnemers.

Over een halfjaar voert de NMBS - zoals elk jaar - een nieuwe dienstregeling in. Heel wat treinen rijden dan op andere tijdstippen, nemen een ander traject en sommige rijden zelfs helemaal niet meer. Dit jaar zijn de aanpassingen dan ook drastischer dan ooit, blijkt dat er in veel regio's geen ochtend- en laatavondtreinen meer rijden.

De kritiek was al fors, maar nu duikt er een nieuw actiefront op: de Bond Zonder Trein. "We zijn een vereniging van zeven actiegroepen die opkomen voor de belangen van de treinreiziger", zegt Joris Van der Schoot van actiegroep Liga ter Ontsluiting van de Noorderkempen (LOnK). "We willen de druk op de NMBS en de politiek op een positieve manier vergroten met verscheidene acties, zowel voor als achter de schermen."

Volgens het nieuwe Bond zonder Trein liggen achter alle lokale treinproblemen dezelfde oorzaken. "De NMBS kampt met een schuldenberg van 4,5 miljard euro en probeert dus geld te halen waar het kan, ten koste van de reiziger", analyseert Joris Van der Schoot. "Het mankeert ons land ook aan een goede mobiliteitsvisie op het vlak van openbaar vervoer en meer specifiek het spoorvervoer. We hopen nu op een nieuwe, sterke minister van Overheidsbedrijven en Mobiliteit die wél zo'n globale visie uitwerkt."

Bond Zonder Trein roept andere groeperingen op om zich aan te sluiten. Het gaat om reizigers op de lijnen Noorderkempen, Oostende, Gent, Hasselt, Brussel en Oudenaarde. "Groeperingen, actiegroepen en andere initiatieven die mee willen overleggen om het verbond groter en sterker te maken, mogen altijd contact opnemen", stelt Van der Schoot.

Meer info? Bondzondertrein@gmail.com

Elke Lamens / Wim Brillouet

Foto: Mia Uydens

.

Nu in het nieuws