Senioren schieten met kloten

Print

Senioren schieten met kloten

Essen - De senioren van het lokaal dienstencentrum ‘t Gasthuis zijn altijd wel te vinden voor een nieuwe uitdaging. Na een partijtje sacochen gooien, organiseerden ze gisteren een partijtje klootschieten in de Wildertse Duintjes.
Klootschieten is een eeuwenoude volkssport en die vooral wordt beoefend in Nederland. Met behulp van een houten bal, de kloot, probeert men om een bepaalde afstand in zo min mogelijk worpen af te leggen. Wanneer een kloot de finish passeert, wordt het aantal meters geteld die verder dan de finish gegooid worden.

“De bal waarmee we werpen noemen we een kloot”, zegt Jef Nuytemans. “Het is een ronde houten bal met gaten die gevuld is met lood. Dat bepaald niet enkel het gewicht, maar ook het effect dat je bereikt wanneer je de bal gooit."

Onregelmatige ondergrond

De senioren trokken voor dit spel naar de Wildertse Duintjes. “Een onregelmatige ondergrond is belangrijk bij dit spel", legt Jef Nuytemans uit. "Hier merk je dus al dat je deze sport zeker niet kan vergelijken met petanque. De techniek is totaal anders”.Na ongeveer 3.2 kilometer met de ‘kloot’ te hebben ‘geschoten’ kwam ploeg B (Jef, Godelieve, Karina, Eddy en Adriënne) als overwinnaar aan de eindmeet met 155 worpen. Ploeg A (Tony, Maria, Jan en Ria) had daar 173 worpen voor nodig.

Mati
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio