Tiental zeldzame vlinders ontsnapt uit Zoo

Omdat de hagelstorm van zondagnacht grote gaten heeft geslagen in het koepeldak van de Vlindertuin van de Antwerpse Zoo, zijn mogelijk tien zeldzame vlinders ontsnapt. “De diertjes leven maar enkele weken”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Het heeft dus geen zin om ze te vangen en terug te brengen. Als je ze ziet, geniet er dan gewoon van.”

ikerremans

Leuvenaar Geert Van Damme wandelde woensdag in de Antwerpse Carnotstraat, vlak bij de dierentuin. Hij werd geconfronteerd met een onverwacht schouwspel.

“Omdat ik al eens een reis naar Suriname heb ondernomen, herkende ik meteen de blauwe morpho die voor mijn neus vloog”, zegt hij. De blauwe morpho heeft vleugels met een spanwijdte van vijftien centimeter. De vlinder komt voor in Zuid- en Midden-Amerika.

“Het is een zeer fragiel diertje dat door een van de gaten in het dak van de Vlindertuin is gevlogen. We vermoeden dat de hagel ervoor gezorgd heeft dat een tiental vlinders is ontsnapt”, zegt Ilse Segers. “Dat is geen verlies voor ons, hoor. Wekelijks ontvangen we zo’n 500 pops uit Costa Rica. We weten nooit hoeveel er daarvan uitkomen. We weten dus niet eens hoeveel blauwe morpho’s we hebben.”

“Daarom raad ik de Antwerpenaars af om de vlinders te vangen en terug te brengen. Ik zou zeggen: geniet gewoon van hun pracht. Want misschien overleven ze met dit warme weer wel wat langer dan de vooropgestelde paar weken.”

JVDAA, SVN Foto JVDP

MEER OVER zoo

Nu in het nieuws