Regering wil Doel snel weg

Print
Regering wil Doel snel weg

Regering wil Doel snel weg

Beveren-Waas - De Vlaamse regering keurde vrijdag al discreet een nieuw GRUP-plan goed, waardoor Doel nu toch op termijn van de kaart kan verdwijnen. De ontruiming van de polderkernen kan zelfs direct beginnen. Doel2020 belooft weerwerk te leveren.

In volle opwinding over de coalitiegesprekken tussen N-VA en CD&V, viel tussen de plooien dat de Vlaamse regering-in-lopende-zaken vrijdag ook belangrijke beslissingen nam. Ze keurde de definitieve onteigening van de DoelpolderMidden goed, waardoor onder meer Rapenburg zal verdwijnen. Tegelijk keurde ze principieel het 'aangepaste gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) afbakening zeehavengebied Antwerpen’ goed.

Een mondvol om te zeggen dat de bezwaren van de Raad van State tegen het vorige GRUP-plan nu ondervangen zouden zijn. De beslissing wordt pas definitief als de Raad van State binnen de dertig dagen positief reageert. Of er nadien ook nog zestig dagen bezwaren kunnen worden ingediend, was donderdagavond niet duidelijk.

Niet akkoord

Doel 2020-voorzitter Jan Creve en advocaat Igor Rogiers wijzen erop dat de beslissing gebaseerd is op een decreetswijziging van 4 april. “Daardoor hebben ze in feite snel de spelregels gewijzigd door de codex Ruimtelijke Ordening te veranderen, zodat de zaken sneller kunnen worden aangepast. We gaan ons nu eerst beraden of we die decreetswijziging op zich zullen aanvechten bij het Grondwettelijk Hof."

"Ten tweede zullen we natuurlijk ook het nieuwe GRUP aanvechten, maar eerst moeten we het advies van de Raad van State afwachten. En à propos: de voorbije dagen vielen er al onteigeningsbrieven in de bus voor de polder! Vergeet niet dat we een vijftiental bezwaren indienden.”

PVB
Foto SVH

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio