Trekpaard verdrinkt tijdens wedstrijd

Print

Trekpaard verdrinkt tijdens wedstrijd

Wuustwezel - Celine van de Voshoek, de achtjarige trekpaardmerrie van het vierspan van menner Tom Stokmans uit Gooreind-Wuustwezel, is op pinkstermaandag verdronken in de waterhindernis tijdens een menwedstrijd voor trekpaarden in Steenhuffel.

Het paardendrama, want zo mag je het gerust noemen, hakt diep in bij Daniella Werrens (41) en Tom Stokmans (36). Het Nederlands trekpaard Celine was de oogappel en de leidster van hun zeskoppige kudde. Op pinkstermaandag was het koppel afgezakt naar de terreinen van de stoeterij Diepensteyn van Palm in Steenhuffel.

10 cm diep

Tom Stokmans startte ongeveer rond de middag. Alles liep prima, tot hij zijn vierspan, door de waterbak stuurde. "De snelheid lag helemaal niet hoog, maar een stap te veel opzij is snel gezet. Celine moet op die betonnen rand gelopen hebben en is er naast geschoten. Omdat ze vooraan vasthangen, heeft ze Zilke meegetrokken."

"Zilke is bovenop haar gevallen. Ze lag bovenop Celine, met haar twee voorbenen over de hals van Celine. Alles ging razendsnel. De grooms zijn direct van de koets gesprongen om Zilke van Celine af te sleuren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan met een kolos van 850 kilo. Ze zeggen soms dat mensen in tien centimeter water kunnen verdrinken. Ook bij een paard ben ik ervan geschrokken."

"Celine is in minder dan een minuut verdronken in water van ocharme een halve meter diep. Haar lijf was nog boven. Paarden blijven doorademen onder water. Vermoedelijk hebben de zware kneuzingen door het gewicht van Zilke haar dood bespoedigd. Toen we haar hoofd boven water hielden, kwam alle hulp al te laat."

Andersvaliden

Aan stoppen denken Tom en Daniella niet, al zullen ze nooit vergeten hoe ze maandag met één paard minder de tocht naar huis moesten aanvatten.

Elke woensdag komen andersvaliden de trekpaarden borstelen en berijden bij de familie Stokmans. Celine was met haar gouden karakter een van de favorietjes. "Ik weet begot niet hoe ik het die mensen straks moet vertellen."

Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio