Jan Jambon: "Honger is onze schuld niet"

Jan Jambon: Honger is onze schuld niet

Jan Jambon: "Honger is onze schuld niet"

Print
Brasschaat - Ter gelegenheid van de viering van 10 jaar Stedenband Brasschaat-Tarija hield de Brasschaatse burgemeester Jan Jambon (N-VA) een opgemerkte toespraak. “Het is niet onze schuld dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij”, zei hij.

Jambon drukte zijn waardering uit voor de concrete realisaties die de Stedenband in die tien jaar voor elkaar heeft gekregen. “De oprichting van een brandweerkazerne in het Boliviaanse Tarija is een prachtig initiatief. Maar er is meer, we hebben ook geholpen met de oprichting van het politiefietsteam. Verder gaan we samenwerken rond mobiliteit want op dat vlak kunnen wij ook een en ander van hen leren. Een ander project dat op stapel staat, is het opstarten van een campagne rond composteren.”

Tot daar ging het goed. Maar toen vervolgde de burgemeester: “Maar deze dingen staan mijlenver van de ontwikkelingssamenwerking die ons wil opzadelen met schuldgevoelens. Met hun misplaatste affiches willen ze ons duidelijk maken dat het onze schuld is dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij. De media spelen hier ook gretig op in.”

De woorden van de burgemeester werden simultaan in het Spaans vertaald voor de aanwezige Boliviaanse delegatie. Hier en daar klonk afkeurend gemompel in de zaal.

Steven Broos van de oppositiepartij Brasschaat 2012 toonde zich achteraf verontwaardigd. “Ik vind het echt niet kunnen dat de burgemeester deze viering misbruikt om een politiek statement te maken. Uiteraard hebben wij geen schuld aan de dingen die in het verleden zijn gebeurd, maar organisaties zoals 11.11.11 en Vredeseilanden trachten wel een deel van de aangerichte schade goed te maken. Jan Jambon mag natuurlijk die mening hebben, maar hij moet die niet ventileren op een viering als deze. Wij gaan een schriftelijke vraag stellen aan het N-VA-CD&V-schepencollege of zij dit standpunt delen”, zegt Steven Broos.

Jan Brys
Foto W&F

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio