Ereburgemeester schrijft boek over Schotense gemeentepolitiek	tussen 1982 en 2012

Ereburgemeester schrijft boek over Schotense gemeentepolitiek tussen 1982 en 2012

Ereburgemeester schrijft boek over Schotense gemeentepolitiek tussen 1982 en 2012

Print
Schoten - Een ongelooflijke speling van het lot. Zo noemt Schotens ereburgemeester Tony Sebrechts (68, CVP/CD&V)) het toeval dat de lancering van zijn boek over 30 jaar Schotense gemeentepolitiek (1982-2012) net samenvalt met het overlijden van zijn taaiste tegenstrever ooit, de populaire socialist Marcel Imler.
"Het is geen afrekening geworden", zegt Tony Sebrechts over de 212 bladzijden die hij als manuscript bijeenpende, "want op een computer kan ik zoiets niet neerschrijven. Eigenlijk was het oorspronkelijk nog honderd bladzijden dikker, daarom is het eindresultaat een beetje in telegramstijl gegoten."

Over de doden niets dan goed, al durft Sebrechts toch kanttekeningen plaatsen bij zijn illustere voorganger. "Als student heb ik nog op Imler gestemd. Het is eigenlijk ongelooflijk wat hij gerealiseerd heeft: een absolute meerderheid van katholieken ombuigen in een absolute meerderheid van socialisten. Imler deed er alles aan om zijn populariteit te cultiveren. Maar een absolute meerderheid leidt tot politieke benoemingen en despotisme. Voor Schoten is het een zegen geweest dat wij hem in 1982 van zijn troon hebben gestoten." Sebrechts leidde Schoten van 1983 tot 2003. "Het meest trots ben ik op de opwaardering van Schoten-centrum. Mijn partijgenoot Harrie Hendrickx (CD&V) zette ons werk tot 2012 verder. Alles wat op het CVP/CD&V-verlanglijstje stond, hebben we verwezenlijkt."

Zijn veroordeling voor schriftvervalsing rond een pensioenkwestie van Imler in 2002 blijft een valse noot. "Vooral voor de reputatieschade die ik als notaris opliep. Misschien heb ik daarom zo lang gewacht om dit boek te schrijven. De bitterheid is weg, maar het blijft een zeer onprettige herinnering."

Ook de wervelwind Marie-Rose Morel (Vlaams Belang), succesvol getrotseerd door het kartel CD&V/N-VA, ontbreekt niet. Er is zelfs een grappige foto van een nog zeer mollige Bart De Wever in het boek geslopen, toen hij het kartel kwam steunen. Achteraan passeert een plejade van Schotense figuren, zoals wijlen Frans Bulens, volgens Sebrechts de meest onderschatte schepen.

De ereburgemeester draagt zijn boek op aan zijn moeder, Anne-marie Sebrechts-Verwilghen, een gouverneursdochter die als eerste vrouw in de gemeenteraad van Schoten zetelde tussen 1946 en 1952. "Ik weet niet hoe ze dat klaargespeeld heeft. Ze heeft ook nog tien kinderen gekregen. Zelf ben ik ook een afwezige vader geweest. Door dit boek te schrijven, weten mijn kinderen tenminste waarmee ik ben beziggeweest."

Imler vertrok na zijn politieke carrière uit Schoten. Sebrechts ziet zich nooit vertrekken. Of zijn kinderen ambitie hebben om in de politiek te gaan? "Tristan is notaris. De jongste jaren heb ik me vooral op zijn opleiding gefocust. Maar hij woont vlak over de Schotense gemeentegrens in Schilde, dus hij kan hier niet opkomen, en ik denk niet dat hij dat zelf erg vindt want hij heeft het druk. Ik heb ook zelf het gevoel, en dat had ik al in 2002 bij mijn eigen afscheid, dat een burgemeesterambt bijna niet meer te combineren is met een andere job. Ik weet niet hoe Maarten De Veuster dat doet."

De naam is gevallen. Wat vindt Sebrechts van de N-VA-burgemeester? "Hij doet dat goed, heeft een volkse aanpak, maar echt grote projecten zie ik niet meteen. Sommige grote dingen die op stapel staan, zaten al in de opstartfase toen de CD&V aan de macht was, dus qua originele nieuwe ideeën is het voorlopig nog afwachten."

Het boek is uitgegeven in een apart vierkant formaat en grafisch vormgegeven door Two Studios uit Malle. Sebrechts is al aan het broeden op een tweede boek over brouwer-burgemeester Theophiel Van Cauwenberghs. "En voorts blijf ik ook druk met het verzamelen van ex-librissen met een uil op. Ik bezit er al duizenden", vertrouwt Sebrechts ons nog zijn merkwaardige verzamelhobby toe.

30 jaar Schoten, Tony Sebrechts, te koop bij Standaard Boekhandel, bij Bode van Schoten en in Schotense dagbladhandels, 30 euro

Kristin Matthyssen, Foto W&F

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio