Peetvader Vismarkt verliest strijd tegen kanker

Bodo Van de Voorde (71), de peetvader van de Mechelse Vismarkt, zeker van de alternatieve generatie, is niet meer. Dit Pinksterweekend verloor hij de strijd tegen kanker.

Van Haezendonck Sven

Van de Voorde werd geboren in Dendermonde, maar al sinds zijn tiende woonde hij in Mechelen. Daar bouwde hij een palmares op om u tegen te zeggen. Zo was hij vanaf de jaren zeventig tot midden de jarig negentig uitbater van legendarische cafés zoals de Verloren Zoon, het Stamenee en 't Klapgat. Zijn laatste stop in de horeca was domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver, op de grens met Walem.

Als zanger liet Bodo zich opmerken met De Kadullen en hij was ook lid van De Stroumps. Zijn liefde voor muziek en hart voor de Vismarkt maakten dat hij in 1975 mee een van de bezielers was van de Dijlefeesten. Zijn laatste publieke optreden dateert van 19 maart, toen hij samen met zijn goede vriend Chris Joris in de voorstelling 'Woord en Brand' de huidige maatschappij op de korrel nam. De gedreven Mechelaar was overigens een getalenteerd beeldend kunstenaar.

Bodo Van de Voorde was ook een zeer geëngageerd man. Ondanks zijn ziekte besloot hij zich de voorbije verkiezingen nog kandidaat te stellen op de Kamerlijst van PVDA+. Als verruimer stond hij op de 22ste plaats "Uit woede en verontwaardiging, om een vuist te maken tegen de verrechtsing en de sociale afbraak", luidde het. In zijn rolstoel trok hij nog mee naar de zaterdagmarkt om kiezers te overtuigen. Dat typeerde hem. Vrijdag overleed hij. Wanneer Bodo begraven wordt, is nog niet bekend.

Een van zijn laatste interviews gaf Bodo aan Mechelen Blogt. Je kan het hier lezen. PVDA+ Mechelen publiceerde op haar website een afscheidstekst: http://mechelen.pvda.be

SVH

Foto Jan Smets

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio