Wilders noemt uitspraken Le Pen walgelijk

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders vindt de jongste uitspraken van Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen walgelijk. Hij heeft dat laten weten aan het ANP.

mceulemans

"Als deze uitspraken daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld, dan zijn ze zonder meer walgelijk en dat heb ik Front National ook al laten weten", aldus Wilders. Een nadere toelichting wilde hij niet geven. Wilders werkt samen met Le Pens dochter Marine die sinds enige jaren Front National leidt.

"Oven aanzetten voor joden"

In reactie op kritiek van de Franse zangers Yannick Noah (tevens voormalig toptenniser) en Patrick Bruel zei Le Pen in een verwijzing naar de vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog dat de oven de volgende keer wordt aangezet. Het filmpje met de gewraakte uitspraken was vrijdag op de website van Front National gezet, maar is er later afgehaald.

Vorige maand kwam Le Pen ook al in opspraak toen hij zei dat "meneer Ebola" in 3 maanden een einde kan maken aan de vloedgolf van migranten naar Europa. Wilders noemde dat een onzinnige en te verwerpen uitspraak.

Niets te maken met vader

Wilders heeft steeds gezegd dat hij samenwerkt met Marine Le Pen en dat zij de baas is bij Front National en niet haar meerdere keren voor haatzaaien veroordeelde vader. Dat neemt niet weg dat de vier PVV'ers in nieuwe Europees Parlement, onder wie als hij zijn zin krijgt Wilders zelf, straks tot dezelfde Europese familie behoren als de herkozen Jean-Marie Le Pen.

Belga, archieffoto/beeld VTM

MEER OVER Geert Wilders