Abou Jahjah: "N-VA is tien keer gevaarlijker dan Vlaams Belang"

Abou Jahjah: N-VA is tien keer gevaarlijker dan Vlaams Belang

Abou Jahjah: "N-VA is tien keer gevaarlijker dan Vlaams Belang"

Print
Een nieuw boek en een nieuwe burgerbeweging, het zijn drukke tijden voor Dyab Abou Jahjah, ooit ’s lands politieke vijand nummer één. De problemen die hij aankaart en de oplossingen die hij aanreikt, zullen velen niet graag horen. Voor de winnaar van de verkiezingen is de Libanese Belg scherp. “N-VA is gevaarlijker dan Vlaams Belang: zij kan haar standpunten wél uitvoeren.”

"Ik kan geen onrechtvaardigheid tolereren. Dat is de motivatie voor wat ik doe", zo stelt Abou Jahjah in een interview met De Zondag. "Ik kan niet aan de kant blijven staan. Soms moet ik mij inhouden. Ik ben al tussengekomen in echtelijke ruzies (glimlacht). Maar een straatvechter, neen, dat ben ik niet. Ik laat me niet intimideren, dat klopt. En ik provoceer soms. Maar alle politici doen dat. ‘Blijf dan in Libanon’, zeggen de mensen. Maar daar doe ik dat ook. Onrechtvaardigheid is er overal ter wereld."


“Ondergang Vlaams Belang is totaal irrelevant, N-VA is tien keer gevaarlijker”, schrijft u op uw Facebookaccount over de verkiezingen van 25 mei.

Abou Jahjah: "Dat klinkt misschien straf, maar het is zo. Vlaams Belang was al langer irrelevant: iedereen zag deze nederlaag aankomen. N-VA daarentegen is gevaarlijker: dat is wél een democratische partij, en maakt dus kans om haar standpunten, die flirten met extreemrechts, ook effectief uit te voeren."

"N-VA staat op sociaal-economisch vlak voor afbraakbeleid. De mensen die het moeilijk hebben, worden eerst geviseerd: werklozen en gepensioneerden. (feller) De werkloosheidsuitkeringen mogen in vraag gesteld worden, maar de lonen van de CEO’s van verlieslatende banken niet. Ik snap dat niet. Die banken zitten feitelijk ook aan de dop, hè! Ze krijgen steun van de staat."


Is N-VA een racistische partij?

"Ik vermoed van wel. Al kan ik hen niet pakken op programmapunten. Sommige partijleden laten wel soms steken vallen. De partij neemt daar dan afstand van. Liesbeth Homans bijvoorbeeld: die vindt racisme een relatief begrip. (zucht diep) Het minimaliseren van zoiets toont aan dat je er geen problemen mee hebt. Ten tweede omarmt N-VA mensen als Karim Van Overmeire. Die man heeft meegeschreven aan het racistische zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok! Kijk, N-VA heeft naar buiten toe een rationeler verhaal dan Vlaams Belang, maar ze laat af en toe steken vallen die bevestigen wat ik vermoed."

Foto FrBe

Lees het hele interview in De Zondag

Nu in het nieuws