Hagelstorm: gewonden en veel schade

Print
Een ongeziene hagelstorm heeft niet enkel de wedstrijd van de Rode Duivels flink verstoord, maar richtte ook enorm veel schade aan in de rest van Vlaanderen. Het westen van het land werd zwaar geteisterd door kogels van hagelbollen, vaak ter grootte van tennisballen. In het West-Vlaamse Wingene zijn tijdens het noodweer zelfs vijf gekwetsten gevallen.

Hebt u zelf ook schade geleden door de hagelstorm en wilt u daar over getuigen in de krant? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be.


Plekken als Ardooie en Wingene in West-Vlaanderen en Knesselare in Oost-Vlaanderen ontsnapten niet aan het hagelbombardement. In Knesselare werden meer dan vijftig oproepen geregistreerd voor hagelschade, maar er zijn veel meer schadegevallen, zo werd vernomen bij de lokale brandweer Knesselare.

"Koepels, veranda's, lichtstraten van bedrijven of dakgoten, alles wat niet uit bouwvaste materialen gemaakt is, werd beschadigd", klinkt het bij de brandweer. Onder meer een schrijnwerkerij, houtprojecten Speeckaert aan de Maldegemweg, liep zware schade op. "We proberen zoveel mogelijk hulp te bieden als mogelijk en raden mensen voorzichtigheid aan als ze zelf herstellingen uitvoeren aan daken en dergelijke."

Wingene

En dag na de felle hagelbui kunnen de Wingenaars de schade beginnen opmeten. Tal van daken en ruiten raakten beschadigd, takken werden afgerukt en nagenoeg alle wagens in Wingene vertonen sporen van hagelstenen ter grootte van een pingpongbal. Ook de land- en tuinbouw kreeg de volle laag. Serres zijn herleid tot schroot en de gewassen zijn vernield.


Serres vernield in Wingene

Beroerte

"Toen ik rond 5 uur vanochtend terug de baan op ging, was de brandweer nog steeds bezig met interventies", aldus Yde. De brandweer kreeg ongeveer 140 meldingen binnen. Mensen en dieren op het droge krijgen, was de prioriteit. Er raakten ook vijf mensen gewond. Twee van hen kregen een beroerte, de andere drie vertonen snijwonden en/of verwondingen van de hagelstenen.

Bij twee van hen vielen de verwondingen nog mee, een derde persoon is er erger aan toe. Het gaat niet om kinderen, bevestigt de burgemeester. Er waren ook heel wat mensen die blauwe plekken of kleinere verwondingen aan het hoofd opliepen door de hagelstenen.

Interventieplan

Er heerste zaterdagavond wat onduidelijkheid over het gemeentelijk interventieplan, maar toen rond 22 uur bleek dat er toch mensen gewond waren geraakt, kondigden de hulpdiensten en het gemeentebestuur het plan alsnog af. Iets na middernacht werd het ingetrokken. Sinds 8 uur zondag is het gemeentehuis weer geopend. Inwoners kunnen er langsgaan, of bellen naar 051/65.00.60 voor informatie. "We verwachten veel telefoontjes deze ochtend. Het nummer blijft van kracht zolang het nodig is", aldus Walter Yde.

Belga

Lees ook: "Mijn auto gaat helemaal naar de kloten zijn!" (video)

Nu in het nieuws