"Franstaligen hebben N-VA buitenspel gezet"

FDF-voorzitter Olivier Maingain denkt niet dat de PS en het cdH zijn partij willen dumpen op vraag van een Vlaamse partij om een federale coalitie zonder de N-VA mogelijk te maken. Volgens Maingain hebben de Franstaligen de N-VA buitenspel gezet.

ikerremans

"Het zou betekenen dat PS en cdH moeten toegeven dat de meerderheden in Brussel en in Namen worden beslist door een Vlaamse partij. Dat zou geen schande voor mij zijn. Zij moeten weten wat ze doen, maar ik geloof niet dat ze in die richting denken", zei Maingain.

Maingain gaf dit als antwoord op de vraag over de samenhang tussen PS, cdH en zijn eigen partij, wanneer de twee andere Franstalige partijen de vraag zouden krijgen vanuit Vlaanderen om een federale regering zonder de N-VA te vormen.

De vorming van de Brusselse regering is momenteel geblokkeerd door de terughoudendheid van de CD&V en de Open Vld, die hun Brusselse afdelingen terugfloten na hun engagement op een regering te vormen met de Franstalige tripartite PS-FDF-cdH. Terughoudendheid omwille van de aanwezigheid van het FDF in die constructie. Maingain herhaalde zijn standpunt dat die terughoudendheid van tijdelijke, voorbijgaande aard is.

Volgens de FDF-voorzitter hebben de Franstaligen de N-VA buitenspel gezet. "Er hangt één gevolg vast aan de aankondiging van de coalities in Wallonië en Brussel, en dat is dat de N-VA federaal schaakmat is gezet. Misschien hebben de Vlaamse partijen die liever federaal met de N-VA wilden regeren, of die hoopte de N-VA er zelf af te rijden, nu ontdekt dat het de Franstaligen waren die hen buitenspel hebben gezet."

Foto Belga

MEER OVER DéFI (FDF)

Nu in het nieuws