Zeldzame ziekte: "Ik kan niets meer eten"

De Nederlandse Antje Buisman was een vollere dame. 96 kilo Nederlandse trots, zo omschreef ze zichzelf. Tot ze op een dag plots hevige buikpijn kreeg en ze haar eten alsmaar minder goed kon binnenhouden. Na een lange lijdensweg viel het pijnlijke verdict: Chronische Intestinale Idiopathische Pseudo-obstructie, oftewel CIIP.

mgeysmans

"Een mond vol ellende", zo verwoordt Antje haar ziekte zelf. "Als ik een hapje neem, verteert dat niet. Ik raak verstopt, krijg hevige buikpijn, word misselijk. Het kan van onderen niet weg, dus komt het er van boven weer uit", steekt Antje van wal in AD. Door de aandoening is haar spijsvertering lamgelegd, werd haar dikke darm verwijderd, faalt haar dunne darm en is haar maag een lege zak die niets meer doet. Haar enige redmiddel is een rugzak vol slangetjes waardoor voedsel in en terug uit haar lichaam wordt gepompt. "Dat zorgt ervoor dat ik dagelijks 2.200 calorieën binnenkrijg. Als ik misselijk word, zet ik een slangetje open om over te geven. Zo spaar ik mijn tanden een beetje. Eigenlijk eet, kots en poep ik via slangetjes."

Haar levensverhaal pende de Nederlandse neer in het boek Slappe Hap, dat eind juni in de boekhandel ligt. "Ik wil laten zien dat je best gelukkig kan zijn met een chronische ziekte. Zo kook ik iedere avond voor mijn man en dochter en schep ik ook voor mezelf een bord op. Ik eet het natuurlijk nooit op, maar ik kan wel proeven en erop kauwen. Ik spuug het daarna weer uit, in een zakje. Zo doe ik toch een beetje mee."

MiGe

Nu in het nieuws