Oud torenuurwerk krijgt tweede leven

Een van de oude wijzerplaten van de Sint-Gummarustoren prijkt voortaan op de zijgevel van cultuurcentrum Colibrant in de Deensestraat.

Van Rompaey Chris

"Het torenuurwerk dateert van begin achttiende eeuw en heeft een diameter van ongeveer 4,5 meter. De wijzerplaat had al die tijd een plaats op de Sint-Gummarustoren, maar werd er na de Torenfeesten in de jaren 1970 afgehaald. De plaat bleef bewaard in het oude stadsmagazijn. Bij de verhuis naar het nieuwe stadsmagazijn hebben we beslist om de wijzerplaat te restaureren en een nieuwe bestemming te geven op de zijgevel van de Colibrant. Het leek ons een meerwaarde om ze op een zichtbare plaats in de stad op te hangen", zegt schepen van Erfgoed Rik Verwaest (N-VA).

"We dopen het voormalige torenuurwerk nu om tot Lierse Feestklok. Achter de middelste cirkel hebben we een ledverlichting laten aanbrengen, want anders zou je er 's avonds niet veel van zien. En dat is jammer, want het is een mooi uurwerk. Standaard zal die ledverlichting geleidelijk van de ene kleur in de andere overvloeien. Ze kan alle soorten kleur aannemen. Als je hier een halfuurtje staat, heb je ze allemaal zien passeren."

"Tijdens evenementen zoals Lier Feest en Zomer in het Park, beide in aantocht, draagt de klok de stadskleuren rood en wit. Op speciale dagen gaan we ze één vaste kleur geven, zoals bij de Empire State Building in New York bijvoorbeeld. Ik denk dan onder meer aan geel met Pasen, oranje tijdens Halloween, rood tijdens de kerstperiode, enzovoort. Ook verengingen kunnen voorstellen om hun clubkleuren te laten schijnen bij speciale gelegenheden.

Suggesties zijn meer dan welkom."

De totale kostprijs van de installatie bedraagt 1644 euro, inclusief plaatsingskost. De ledverlichting zelf verbruikt minder dan één gloeilamp.

"Voor heel weinig geld bezit onze stad dus een extra bezienswaardigheid", besluit Rik Verwaest.

Chris VAN ROMPAEY
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners