Open Vld in Brussel akkoord met CD&V en sp.a

Open Vld in Brussel akkoord met CD&V en sp.a

Open Vld in Brussel akkoord met CD&V en sp.a

Print
Guy Vanhengel (Open Vld) heeft in Brussel een akkoord bereikt tussen Open Vld, sp.a en CD&V voor de vorming van een meerderheid langs Nederlandstalige kant. Dat maakte de Vanhengel donderdag bekend na het akkoord tussen PS, cdH en FDF langs Franstalige kant.

Dat er langs Nederlandstalige kant in Brussel gekozen wordt voor een traditionele tripartite zat er al een tijdje aan te komen. Bij Groen, dat de voorbije jaren mee in de Brusselse meerderheid zat, voelden ze de bui ook al hangen. Maar ondanks electorale winst (van 11 naar 18 procent) tuimelt de partij dus in de oppositie. Vandaag/donderdag nog zei Groen-voorzitter Wouter Van Besien daarover: "De traditionele partijen lachen met de Brusselse kiezer".

Aan Vlaamse kant grijpt men dus terug naar de klassieke tripartite. Dat was onder meer ook al het geval in de regering-Picqué tussen 2004 en 2009. Aan Franstalige kant zit het liberale MR niet mee aan tafel. Daar bestaat de coalitie uit PS, cdH en FDF.

Er volgt vrijdag een persconferentie om 11 uur in het Brussels Informatie Punt (BIP) met daarbij de zes partijen van de Brusselse meerderheid.

Lees ook: PS en cdH bereiken akkoord in Wallonië

Archiefbeeld Belga: Guy Vanhengel

Nu in het nieuws