Elektrische fiets zet huis in brand

In Kapellen is een woning zwaar beschadigd geraakt nadat de batterij van een elektrische fiets was ontploft. Het gaat om een uitzonderlijk voorval, maar deskundigen bevestigen dat lithium ion batterijen spontaan kunnen ontbranden.

De bewoonster van het getroffen huis in de Koning Albertlei in Kapellen werd dinsdag omstreeks 23u opgeschrikt door een geweldige knal. De batterij van haar elektrische fiets was tijdens het opladen geëxplodeerd en had meteen de veranda in lichterlaaie gezet.

Het is niet de eerste keer dat er problemen met lithium ion batterijen in fietsen opduiken. In 2011 riep Bpost al tweeduizend elektrische fietsen terug nadat twee accu’s waren ontploft. Maar specialisten benadrukken dat paniekreacties niet nodig zijn en dat het risico op een explosie van een elektrische fiets bijzonder klein is.

“Het gaat echt om zeldzame gevallen”, zegt adviseur gevaarlijke stoffen Eddy Goossens. “Het oneigenlijke gebruik van batterijen houdt wel een risico in. Het is ook belangrijk dat je altijd de juiste oplader van de fabrikant gebruikt.”

Daniel Labours, algemeen secretaris van de beroepsvereniging van fietshandelaars FederProCycle, waarschuwt voor goedkope elektrische fietsen. “We weten dat een batterij-explosie zeer af en toe gebeurt en dat zoiets de mensen verontrust”, zegt hij. “Maar de kans op een ontploffing is verwaarloosbaar als het om een fiets van een betrouwbaar merk gaat.”

AK

Foto BFM

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio