Pascal Smet: "Niets mis met Braziliëreis scholieren"

De reis van een aantal scholieren naar het WK voetbal in Brazilië is in overeenstemming met de eindtermen. "Had die reis nu drie maanden geleden plaatsgevonden, dan hadden we net dezelfde reactie gehad", zo verklaarde dinsdag het kabinet van ontslagnemend Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.

jrosquin

De Morgen en Het Laatste Nieuws berichtten dinsdag dat vijftien scholieren na het winnen van een wedstrijd van de Nationale Loterij nog voor het einde van het schooljaar naar het WK voetbal in Brazilië mogen afreizen. De kranten wijzen erop dat de reis de steun krijgt van Smet, die vorig jaar nog maatregelen nam om de onwettige afwezigheid net voor het begin van de vakantie in te dijken.

Lees ook: Pascal Smet laat scholieren in laatste lesweek naar WK gaan

De timing is volgens het kabinet van Smet echter minder doorslaggevend. "Had die reis nu drie maanden geleden plaatsgevonden, dan hadden we net dezelfde reactie gehad. Op zich maakt het niet uit wanneer een reis plaatsvindt. Het gaat om de invullling", reageerde de woordvoerster van de minister.

Strookt met eindtermen

In een brief aan bestuurder Jannie Haek van de Nationale Loterij bevestigt Smet dat het educatieve aspect strookt met de eindtermen. De scholieren bezoeken een lokaal project van SOS Kinderdorpen, een natuurpark en een museum. "Dit project vindt inderdaad aansluiting bij een aantal vakgebonden en vak- en leergebiedoverschrijdende eindtermen, zowel uit het basisonderwijs als uit de eerste graad van het secundair onderwijs", zo staat het in de brief.

De minister wijst er wel op dat de schoolbesturen uiteindelijk het laatste woord hebben en voorafgaandelijk toestemming moeten geven voor de afwezigheid op school.

Belga Foto Belga (Pascal Smet in het WK-stadion van Brasilia)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER