"Probleem Syriëstrijders aanpakken"

De voorzitter van het Platform Moslimorganisaties, Abdelhay Ben Abdellah, veroordeelt de aanslag op het Joods Museum scherp. Hij wil het probleem van de Syriëstrijders zo snel mogelijk aangepakt zien. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) pleit voor een Europese database met vliegtuigpassagiersgegevens.

ikerremans

"Terreur en criminaliteit zijn nu eenmaal maatschappelijke problemen en we moeten die ook op die manier behandelen en bestrijden", zegt Ben Abdellah. "Ik zeg daarom duidelijk en onomwonden: het probleem is niet alleen een probleem van de moslimgemeenschap, maar ook een probleem vóór de moslimgemeenschap. Laten we de problemen isoleren en effectief aanpakken vanuit het gerecht en de instrumenten die wij als samenleving hebben."

'Klaarlichte dag'

Het Joods Wereldcongres (JWC) is verheugd met de arrestatie van Medhi Nemmouche, de verdachte van de schietpartij in het Joods Museum, maar de organisatie stelt zich tegelijkertijd ook de vraag hoe het mogelijk is dat zoiets kon gebeuren. "We loven het werk van de Belgische en Franse autoriteiten", zo laat JWC-voorzitter Ronald Lauder weten. "We vragen ons echter ook af hoe het mogelijk is dat een dergelijke antisemitische aanval kan plaatsvinden op klaarlichte dag in een Europese hoofdstad, en dat twee jaar na een soortgelijke aanslag in Toulouse".

"Europese overheden moeten de realiteit onder ogen zien dat de jihadistische strijd in hun straten wordt gevoerd. Ze moeten nu proberen de terroristen op te pakken voor ze misdrijven plegen, eerder dan te reageren op hun daden", aldus nog Lauder.

Database

De strijd tegen het radicalisme en het terrorisme is meer dan ooit een nationale en Europese politieke en budgettaire prioriteit volgens vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Ze pleit voor een Europese database met vliegtuigpassagiersgegevens, naar analogie met wat de VS deden na de aanslagen van 11 september. Dat zei ze maandag op de RTBF-radio.

In Europa heeft het verzamelen van passagiersgegevens altijd voor weerstand gezorgd. Pas na tien jaar gepalaver keurde het Europees Parlement in 2012 een akkoord goed over het bijhouden van de gegevens van Europeanen die naar de VS reizen. Een richtlijn die de EU-commissie voorstelde om passagiersgegevens te mogen gebruiken in de strijd tegen terrorisme werd in 2013 weggestemd.

Milquet wil de kwestie nu terug op de tafel. "Ik snap de mooie ideeën rond de bescherming van het privéleven wel, maar de zaken zijn veranderd", zei Milquet.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie komen later deze week samen in Luxemburg. Ze zullen onder meer over het probleem van terugkerende Syriëstrijders praten.

Belga Foto AFP

MEER OVER Joëlle Milquet