Moslim Expo in Antwerpen: "De islam is meer dan schapen slachten"

Een groepje van jonge moslims organiseert dit weekend de eerste Moslim Expo Vlaanderen. Met deze beurs tonen ze de diversiteit binnen deze gemeenschap aan moslims en niet-moslims. “Islam is meer dan hoofddoeken en schapen slachten”, zegt organisatrice Assia Missaoui.

jrosquin

Dat de moslimgemeenschap divers is, blijkt al uit de standhouders, de debatten en de workshops op deze beurs. Bezoekers leren onder meer over pleegzorg voor kinderen uit een moslimgezin, de hoofddoek en mode, de bedevaart naar Mekka, de rol van de vrouw in de islam en islamitisch bankieren.

Dokter Farid El Aidi, cardioloog en geassocieerd arts in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, geeft zelfs een workshop reanimatie. Alles wordt afgewisseld met optredens van onder meer artieste Sevval Kayhan.

De organisatoren zijn zelf Vlaamse moslims. Hun leeftijd schommelt rond de dertig jaar. Volgens medeorganisator Redouan Tijani is het de eerste maal dat in Vlaanderen zo’n beurs wordt georganiseerd. Op de beurs staan niet alleen organisaties die de belangen van de moslims behartigen, maar ook verenigingen die zich inzetten voor de samenleving.”

Netwerkmoment

De onderliggende doelstelling van de organisatoren is om mensen met elkaar in contact te brengen. Zij ervaren zelf dat er een grote nood is aan netwerkmomenten. “Te vaak begeven moslims zich in hun eigen culturele kringen ondanks hun diverse achtergronden”, zegt organisatrice Assia Missaoui. “We willen dat moslims met een andere cultuur, met andere origine met elkaar in dialoog treden en netwerken om grenzeloze uitwisseling mogelijk te maken.”

Sacha Van Wiele Foto FrBe (Organisatoren Assia Missaoui en Redouan Tijani)

Moslim Expo Vlaanderen, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni, van 11 tot 20u, Theater aan de Stroom, Blancefloerlaan 181, Antwerpen, inkom: 5 euro. www.moslimexpo.be

MEER OVER Meir en Mekka