NSA ontkent dat Snowden intern kritiek uitte op spionageprogramma

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA ontkent dat Edward Snowden tijdens zijn periode als NSA-medewerker intern zijn beklag had gemaakt over de omstreden spionageactiviteiten van het agentschap. De NSA zegt niet over gegevens te beschikken die daarop wijzen.

mceulemans

In een interview dat woensdag door Amerikaanse zender NBC werd uitgezonden, verklaarde Snowden dat hij als NSA-medewerker intern al kritiek had geuit op de werking van het agentschap. Hij zou duidelijk hebben aangegeven dat hij vond dat de geheime dienst zijn boekje te buiten ging.

Stoppen met vragen

"De NSA heeft rapporten, ze heeft kopieën van e-mails (...) van mij, waarin ik mijn bezorgdheid uit over de NSA zijn interpretatie van zijn juridische autoriteit." Snowden zegt dat hem enkel een antwoord "in bureaucratische taal" werd teruggestuurd, waarin hij de boodschap kreeg dat hij moest stoppen met het stellen van vragen.

De NSA spreekt die bewering nu tegen. Zo zou de juridische dienst van het agentschap slechts één e-mail hebben ontvangen van Snowden. Daarin vraagt hij om extra uitleg naar aanleiding van een opleidingssessie die hij net achter de rug had. Er werden in die mail geen beschuldigingen of opmerkingen over misbruiken naar voren gebracht, beweert de NSA nog.

Schandaal gelekt

Er werd nog gezocht naar andere aanwijzingen voor Snowdens bewering, maar volgens de NSA leverde dat "geen relevante" resultaten op. Snowden wordt in de VS gezocht op beschuldiging van spionage, nadat hij een groot aantal geheime documenten aan journalisten doorspeelde over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid in binnen- en buitenland.

Belga, foto Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER