Duizend jongeren betogen in Brussel tegen Marine Le Pen

Heel wat jongeren verzamelden woensdag op het Luxemburgplein uit protest tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees parlement en de opkomst van extreemrechts in Europa. Opvallende afwezige op de betoging is de politie. De jongeren waren met ongeveer duizend.

tmas

"Le Pen, terug naar eigen land", staat op het spandoek van één van de jongeren die donderdag op het Luxemburgplein verzamelden tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees Parlement. De Franse politica versterkt met haar Front National haar aanwezigheid in het Europese halfrond in één klap van drie naar 24 zetels.

Het initiatief ging uit van de JOC, de tegenhanger van de KAJ. De Jeunesse Ouvrière Chrétienne, die zich vandaag liever "Jeunes Organisés et Combatifs" noemt, verzamelde enkele jongerenbewegingen, zoals de Actief Linkse Studenten, Agir Pour La Paix of de VDAB-jongeren om te betogen tegen "de opkomst van haat en angst".

"Er gaat veel fout in onze samenleving, mensen zijn terecht boos", zegt Thomas Englert, woorvoerder van JOC, "maar extreemrechts komt met de verkeerde recepten: het zijn niet de vreemdelingen die aan de oorsprong van de problemen liggen. Ze zouden beter de echte verantwoordelijken noemen: het patronaat en de banken."

Maar niet iedereen is het met die analyse eens: "We zijn verenigd tegen extreemrechts, dat betekent niet noodzakelijk dat we tegen het kapitaal zijn", aldus een studente van de ULB. "De verkiezingen zijn maar net afgelopen of sommigen proberen de betoging al politiek te recupereren."

Belga, Foto Photo News

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio