De eerste neonazi in het Europees Parlement ?

Print

De eerste neonazi in het Europees Parlement ?

De extreemrechtse Griekse partij De Gouden Dageraad bemachtigde zondag een zetel in het Europees parlement. De man, Lampros Fountoulis, is naar eigen zeggen geen neonazi, maar zijn partij is hoe dan ook fascistisch.

De partij wordt ervan beschuldigd de nazi-ideologie te volgen. De woordvoerder van De Gouden Dageraad, Ilias Kasidiaris, heeft dan ook een swastika-tattoo laten zeten op z'n arm. De tattoo zou, net als het partijlogo, niet verwijzen naar het nazisme maar naar Griekse symbolen. De partij blijft ontkennen dat ze iets te maken hebben met nazi-ideologie. Toch valt het op dat de kleuren van hun logo overeenkomen met een nazi-swastika. Wat denkt u ?

De Gouden Dageraad is de derde politieke partij in Griekenland en de populariteit van de partij blijft stijgen. Ondanks de opsluiting van de Gouden Dageraad-leider voor criminele activiteiten en de beschuldiging van 18 Griekse parlementairen, ontkent de partij dat ze een criminele organisatie zijn.

Fountoulis, die in het Europees parlement zal zetelen, had tot voor kort geen enkele politieke interesse, maar sloot zich acht maanden geleden aan bij de extreemrechtse partij. "Ik sloot me aan bij de partij omwille van wat er met mijn zoon gebeurd is", zei Fountoulis. Zijn zoon, Georgos (26), werd neergeschoten buiten het partijhoofdkwartier in Noord-Athene. Georgos zou vermoord zijn als vergelding voor de moord op extreemlinkse terrorist Pavlos Fyssas.

Fountoulis ontkent dat zijn partij iets te maken heeft met de nazi-ideologie. " De vele stemmen voor de Gouden Dageraad zijn te wijten aan hun anti-Europees programma. De partij maakte zich verder populair met hun anti-migrantenprogramma en verzet tegen de strenge bezuinigingseconomie", zeg George Tzogopoulos van de Griekse denktank Eliamep.

JERL

Foto : Photo News

MEEST RECENT