Geen nieuwe verkiezingen in Ham

Er komen geen nieuwe verkiezingen in Ham. Dat laat de dienst communicatie van de stad weten aan onze redactie. Het gemeentebestuur krijgt heel wat telefoontjes van bezorgde burgers, nadat burgemeester Dirk De Vis de optie op een herstemming had open gelaten.

mceulemans

De stemverrichtingen zouden wel degelijk correct verlopen zijn. Het gemeentebestuur verwijst voor de correcte uitslagen door naar verkiezingen2014.belgium.be. Ook voor burgemeester De Vis is de zaak hiermee afgesloten. Gisteren suggereerde hij kwaad opzet of technische mankementen bij de stemcomputers. De burgemeester doet nu afstand van die stelling.

Tellingen waterdicht

Bizar in de officiële uitslagen van vorige zondag: Dirk De Vis, burgemeester van Ham, zou in zijn eigen gemeente slechts 42 voorkeurstemmen gekregen hebben. Hij vroeg opheldering en wou zelfs nieuwe verkiezingen als de vergissing of fraude niet aan het licht zou komen. Dat is nu gebeurd.

"Het is zo dat mijn stemmen per kanton correct waren (1.109), maar er iets is foutgelopen bij de verdeling daarvan over de diverse gemeenten van het kanton", legt De Vis uit.

"Daardoor stond er foutief in de officiële statistieken dat ik maar 42 stemmen in Ham zou behaald hebben." Dat is nu rechtgezet naar 526, waarmee De Vis op de Vlaamse CD&V-lijst alleen lijsttrekker Jo Vandeurzen moet laten voorgaan.

"Hiermee is voor mij de kous af", aldus nog de burgemeester. "Er zullen dus geen nieuwe verkiezingen komen. Al blijft het belangrijk om te zorgen dat alle tellingen waterdicht verlopen. De vrederechter heeft me zonet nog hierover gebeld, en deelt mijn mening dat zoiets niet meer mag gebeuren."

Lees ook: Naar nieuwe verkiezingen in Ham?

MCe/Belga, archieffoto

MEER OVER Ham

Nu in het nieuws