"Bart spreekt over tram 4 maar wij zitten al op tram 5"

Nergens anders in Vlaanderen kozen zo veel mensen voor N-VA als in het kieskanton Zandhoven. De score is het meest verpletterend in Schilde, met 53,9% voor de Kamer en 51,3% voor het Vlaams Parlement. Ook Wommelgem kleurt knalgeel.

drombouts

"Bart De Wever zei zondag in zijn speech in Hoboken dat het halen van tram 3 belangrijk was en ze nu moesten uitkijken naar tram 4. Wel Bart, wij zítten hier al op tram 5", zegt Wommelgems burgemeester Frank Gys (N-VA) niet zonder trots. 47,8% van zijn inwoners koos maandag Vlaams voor N-VA, en op federaal niveau was dat zelfs 50%.

Het kieskanton Zandhoven bestaat uit Zandhoven, Wommelgem, Schilde, Zoersel, Wijnegem en Ranst. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben enkel nog Zandhoven (absolute CD&V-meerderheid) en Ranst (liberaal) een niet-N-VA-burgemeester. Maar zondag was de tsunami compleet.

Schilde

Dirk Bauwens (N-VA) nam anderhalf jaar geleden de burgemeestersjerp van Schilde van de onklopbaar gewaande Yolande Avondroodt (Open Vld) over. "Schilde is twaalf jaar lang een blauwe gemeente geweest. Dat zondag meer dan de helft van de Schildenaars op N-VA stemde, komt volgens mij omdat onze inwoners op lokaal vlak het voorbije jaar hebben ervaren dat wij mensen van ons woord zijn."

Zoersel

Ook Zoersel zit op tram 5 van de N-VA, met 50,3% van de kiezers die een N-VA'er naar de Kamer stuurde en 46,5% naar het Vlaams parlement. Liesbeth Verstreken, sinds anderhalf jaar N-VA-burgemeester van Zoersel, ziet die score als een aanmoediging dat ze het op lokaal niveau goed doen. "We leren met vallen en opstaan, dat is normaal. In Zoersel is die Vlaamse onderstroom redelijk goed vertegenwoordigd. Voor de CD&V-periode, heb je hier ook een Volksunie-burgemeester gehad. Maar ik geloof niet dat het oude verhaal van de Vlaamsgezindheid alles verklaart."

Zandhoven

In de gemeente Zandhoven zelf, nog altijd bestuurd door een absolute CD&V-meerderheid, scoorde N-VA 46,3% voor de Kamer en 43,4% voor het Vlaams Parlement. Toch voelt burgemeester Luc Van Hove (CD&V) naar eigen zeggen nog geen hete adem in de nek. "Ik ben zelf opgekomen voor de kamer en haalde meer voorkeurstemmen dan de N-VA-kandidaat uit mijn gemeente die voor het Vlaams Parlement opkwam. Ik blijf dus de populairste politicus in Zandhoven."

KMA

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever