1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Marine Le Pen wil extreem-rechtse fractie in Europa

Voorzitster Marine Le Pen van het uiterst rechtse Front National houdt woensdag in Brussel beraad met haar Europese bondgenoten. Le Pen, die zondag een historische verkiezingsoverwinning boekte bij de Europese verkiezingen in Frankrijk, wil een nieuwe fractie uit de grond te stampen in het Europees Parlement.

fvranckx

Het FN kroonde zich zondag tot grootste partij van Frankrijk en versterkt haar aanwezigheid in het Europees Parlement in één klap van drie naar allicht 24 Europarlementsleden.

Le Pen koestert de ambitie om een nieuwe fractie uit de grond te stampen en smeedde reeds banden met Vlaams Belang, het Oostenrijkse FPO, de Italiaanse Lega Nord en de Nederlandse PVV van Geert Wilders. Volgens haar woordvoerder zullen Le Pen en haar bondgenoten woensdag om 16.30 uur een persconferentie geven in het Europees Parlement.

Nigel Farage

Om een fractie te vormen, moeten minstens 25 Europarlementsleden uit minstens zeven lidstaten de krachten bundelen. Met radicale partijen als het Hongaarse Jobbik en het Griekse Gouden Dageraad wil Le Pen geen zaken doen. De FN-voorzitster wil wat afstand nemen van het extremistische imago van haar vader Jean-Marie.

Desalniettemin kan Le Pen vooralsnog niet rekenen op die andere opvallende winnaar in het eurofobe kamp: Nigel Farage (foto boven) van UKIP.

Farage, die zich stoort aan antisemitische geluiden bij het FN, boekte een al even historische overwinning in Groot-Brittannië. Hij zou 23 zetels inpikken, tegen acht zetels in de voorbije legislatuur.

De triomf van UKIP zal de conservatieve Britse premier David Cameron bovendien nog sterken in de gedachte dat het Britse lidmaatschap heronderhandeld moet worden, om vervolgens, na een herverkiezing, in 2017 een referendum over de Britse toekomst in de Europese Unie te organiseren.

Toch zegevierde de eurosceptische of populistische partijen niet overal. In Italië haalde de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo weliswaar zeventien zetels binnen, maar de populist moest toch de duimen leggen tegen de sociaaldemocratische premier Matteo Renzi, die liefst 40 procent haalde. In Nederland deed de PVV van Wilders het minder goed dan de partij had verhoopt.

De anti-Europese partijen versterken dus hun aanwezigheid in Straatsburg, maar ze blijven vooralsnog te verdeeld om te wegen op de besluitvorming in Straatsburg. De vier traditioneel pro-Europese partijen (EVP, centrumlinks, liberalen en groenen) blijven goed voor bijna 70 procent van de zetels. Van tientallen nieuwverkozen Europarlementsleden is intussen echter nog niet duidelijk bij welke fractie ze zullen aansluiten.

Belga, Foto's PN/AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio