Deze Limburgse parlementsleden werden niet opnieuw verkozen

Deze Limburgse parlementsleden werden niet opnieuw verkozen

Deze Limburgse parlementsleden werden niet opnieuw verkozen

Print
Ook deze verkiezingen moeten verschillende politici met een lange staat van dienst hun job het parlement. Sommigen kunnen wel nog gecoöpteerd worden in de senaat, maar voor een deel van onderstaande bekende Limburgse politici betekent dit het einde van hun nationale, politieke carrière. Een overzicht.

Liesbeth Van der Auwera (Bree, 45)): Burgemeester van Bree voor de CD&V. Zat in de kamer sinds mei 2003. Ze was voorzitter van de commissie bedrijfsleven, wetenschapsbeleid, onderwijs, nationale wetenschappelijke en culturele instellingen, middenstand en landbouw. Van der Auwera haalde zondag 16.978 voorkeurstemmen.

Gerald Kindermans (56): Woont in Heers en zat in het Vlaams Parlement van 1999 tot 2004. Zat in de kamer na de verkiezingen van 2007, maar werd niet meer herkozen in 2010. Omdat Ivo Belet in het Europees Parlement bleef, kon hij als opvolger op de Limburgse CD&V-lijst toch blijven zetelen. Kindermans haalde als lijstduwer zondag 11.627 voorkeurstemmen.

Bert Schoofs (Beringen, 46): Hij werd voor het eerst verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 13 juni 1999 voor het Vlaams Belang, en kon sinds zijn aantreden worden bestempeld als de nummer één van zijn partij in de provincie Limburg. Schoofs heeft al aangekondigd dat hij uit de nationale politiek stapt. Hij blijft wel actief in de gemeentepolitiek. Schoofs haalde 10.342 voorkeursteummen.

Annick Ponthier (Bilzen, 42) : Sinds 2009 is Ponthier volksvertegenwoordiger. Is lid van de gemeenteraad sinds 2006. In 2011 was ze voorzitter van het Vlaams Belang Limburg. Ponthier haalde 3445 voorkeurstemmen.

Guy Swennen (Bilzen, 57): Dossiervreter en sterkhouder in het parlement voor Sp.a. Zat al in 1991 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en daarna afwisselend in het Vlaams Parlement en de Kamer. Bij de verkiezingen van 2007 en 2010 werd Guy Swennen gecoöpteerd in de Senaat. Anno 2013 was Guy Swennen Quaestor van de senaat, tweede ondervoorzitter van de Senaatscommissie Justitie en lid van nog diverse andere juridische commissies. Swennen haade als lijstduwer 11.195 voorkeurstemmen.

Huub Broers (Voeren, 62): Broers was al een zeer bekend figuur dankzij de gemeentepolitiek, maar in de nationale politiek raakte hij pas toen hij, als CD&V-politicus, in juli 2010 door de N-VA aangezocht werd als gecoöpteerd senator. Hij zeteld sinds 20 juli 2010 in de senaat voor N-VA en was daar fractieleider. Broers haalde als lijstduwer 19958 voorkeurstemmen.

Johan Sauwens (Bilzen, 63): Kwam in 1985 in de kamer en bleef onafgebroken volksvertegenwoordiger tot op de dag van vandaag. Vorig jaar verloor hij ook al, na 24 jaar onafgebroken bestuur, de burgemeester-sjerp aan Frieda Brepoels (N-VA). Sauwens was afgelopen zondag goed voor 17.622 voorkeurstemmen op de laatste plaats.

Chokri Mahassine (Leopoldsburg, 54): De bekende organisator van het muziekfestival Pukkelpop kwam in 1999 in de kamer als volksvertegenwoordiger voor Sp.a. Hij was daarna even senator en zat sinds 1999 in het Vlaams parlement. Mahassine had al voor de verkiezingen laten weten dat hij geen mandaat meer zou opnemen. Stond ook slechts als opvolger op de lijst. Mahassine haalde 7672 voorkeurstemmen.

Katleen Martens (Hasselt, 45): Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004. Lid van de commissie onderwijs en gelijke kansen. Stond niet meer op de lijst van Vlaams Belang tijdens deze verkiezingen.

Linda Vissers (Overpelt, 52): Ze was sinds 2007 volksvertegenwoordiger en lid van het Vlaams Parlement. Nadat bekend werd dat ze de lijst niet meer mocht trekken van het Vlaams Belang ging ze zetelen als onafhankelijke. Stond niet meer op een lijst.

Lode Vereeck (Diepenbeek, 49): Vereeck kwam uit de universitaire wereld en ging in juni 2009 aan de slag als volksvertegenwoordiger en fractieleider van LDD in het Vlaams Parlement. Begin februari keerde Lode Vereeck terug naar Open Vld. Hij stond als eerste opvolger op de lijst voor de verkiezingen van de kamer in Limburg. Meermaals geroemd als 'beste parlementslid" in het Vlaams parlement. Vereeck haalde gisteren 8.280 voorkeurstemmen.

Archieffoto's (van linksboven naar rechtsonder: Liesbeth Van der Auwera, Kathleen Martens, Guy Swennen, Chokri Mahassine, Huub Broers, Annick Ponthier, Lode Vereeck, Bert Schoofs, Gerald Kindermans, Johan Sauwens en Linda Vissers).

MEEST RECENT