Sp.a wil groeien tot sterkere, linkse, progressieve formatie

Sp.a heeft de ambitie om in Vlaanderen uit te groeien tot een sterkere, linkse, progressieve formatie die een vuist kan maken tegen de grotere rechtse, conservatieve stroming de zich rond N-VA heeft gegroepeerd, en gaat daarvoor zijn werking tegen het licht houden. Dat heeft partijvoorzitter Bruno Tobback maandagmiddag verklaard na afloop van het partijbureau. "We hebben de ambitie meer te zijn dan een partij met ministers", aldus Tobback.

jrosquin

Daags na de verkiezingen boog het partijbureau van de Vlaamse socialisten zich op het hoofdkwartier aan de Grasmarkt zich niet alleen over de resultaten van de verkiezingen, maar ook over de voorbije twee jaar in de Belgische politiek. Een bureau dat redelijk lang duurde en best wel kritisch was, gaf Tobback toe.

Overleven is eerste stap

Daarbij overheersten twee gevoelens, aldus Tobback. Enerzijds tevredenheid dat de partij "die twee jaar heeft overleefd op de manier waarop ze die heeft overleefd. Dat was na de laatste verkiezingen niet zo evident". Anderzijds leeft ook het gevoel dat "overleven" maar de eerste stap is van een evolutie naar iets waar duidelijk nood aan is in Vlaanderen, namelijk een grotere, linkse, progressieve beweging.

Sp.a ziet daabij volgens de voorzitter de nood om, als ze verder uit het dal wil klimmen, zichzelf kritisch tegen het licht te houden. Wat dat concreet betekent, wilde Tobback niet kwijt. Dat is een intern proces. Daaruit concluderen dat sp.a daarom meteen voor een oppositiekuur kiest, wilde hij niet. Hij geeft toe dat sp.a als pure beleidspartij te weinig heeft kunnen inzetten op mensen daarbuiten enthousiasmeren, al gelooft hij nog altijd dat een partij kan groeien door verantwoordelijkheid te nemen.

Voorzitterschap

Volgens Tobback heeft niemand de opmerking gemaakt dat hij als voorzitter niet zou geschikt zijn om aan dat proces te werken. "Ik kan u zeggen dat, als ik mijn mandaat vandaag op tafel heb gelegd, niemand het heeft opgeraapt", besloot Tobback.

Belga Foto belga

MEER OVER Bruno Tobback