N-VA rekent zich rijk na verkiezingsoverwinning

De verkiezingsoverwinning van N-VA heeft de partij ook op financieel vlak geen windeieren gelegd: de partij ziet haar jaarlijkse inkomsten met meer dan 4 miljoen stijgen tot 12,2 miljoen euro.

mceulemans

Bovendien ziet de partij haar personeelsbestand stijgen met 50 extra parlementaire medewerkers, waarmee het totaal op 160 komt. Groen gaat er ook op vooruit, terwijl de traditionele partijen niet inboeten aan financiële middelen. Vlaams Belang moet het met een stuk minder geld en personeel stellen, LDD verliest alles. Dat hebben Bart Maddens en Jef Smulders van de KU Leuven becijferd op basis van de verdeling van de stemmen, zoals die bekend is op 26 mei om 8.30 uur.

VB en LDD armer

Enkel Vlaams Belang en LDD moeten aan middelen inboeten. Doordat die laatste in geen enkel parlement meer vertegenwoordigd is, verliest ze al haar overheidsinkomsten en parlementaire medewerkers. Beide worden immers bepaald door het aantal verkozenen, naast een toelage per stem. Waar het Vlaams Belang voor 25 mei 2014 nog kon rekenen op meer dan 4,5 miljoen euro per jaar, moet de partij nu rondkomen met 2,5 miljoen euro minder. De partij verliest ook tweederde van haar personeel in de parlementen.

Globaal nemen de inkomsten van CD&V, Open Vld en sp.a licht toe, hetgeen deels toegeschreven wordt aan de hervorming van de regels voor de toekenning van overheidssubsidies op federaal niveau. De socialisten verliezen wel vier medewerkers, CD&V drie stuks en Open Vld één.

3,1 miljoen voor Groen

Groen kan door de electorale winst rekenen op meer dan 3,1 miljoen euro jaarlijks en krijgt vier extra parlementaire medewerkers.

Belga, foto Belga

MEER OVER verkiezingen