Buitenlandse media zien België als "verscheurd land"

De verkiezingen in België krijgen maandag ook weerklank in buitenlandse media, vooral dan in onze buurlanden. België wordt in die analyses doorgaans voorgesteld als een verscheurd land. De buitenlandse kranten blijken ook erg beducht voor moeilijke regeringsonderhandelingen op het federale niveau.

drombouts

De verkiezingen in België werden evenwel niet overal met argusogen gevolgd, zo blijkt uit een blik op de buitenlandse kranten. Bladen als International New York Times, Financial Times, The Daily Telegraph, Die Welt, La Repubblica, El Pais en Libération reppen in hun papieren editie met geen woord over wat hier nochtans bekendstaat als "de moeder aller verkiezingen". De verkiezingen in Oekraïne en die voor het Europees parlement krijgen er wel de nodige aandacht. De schietpartij in het Joods Museum in Brussel wordt doorgaans ook vermeld.

"Een land in twee kampen"

De Frankfurter Allgemeine Zeitug heeft wel een artikel aan onze verkiezingen gewijd, met als titel "Een land in twee kampen". "541 dagen duurde het na de parlementsverkiezingen van 2010 voor er in België in december 2011 een nieuwe regering aan de slag kon gaan. In de jongste verkiezingsstrijd verklaarden politici aan beide kanten van de taalgrens dat ze die fase van politieke onzekerheid, die gepaard ging met een sterk stijgende rente op de obligaties, niet wilden herhalen. Maar toen zondag de resultaten uit de stemlokalen binnendruppelden, werd duidelijk dat ook de komende regeringsvorming allesbehalve probleemloos zullen verlopen", schrijft het Duitse dagblad.

Nieuw wereldrecord?

Op de de Nederlandse nieuwssite nrc.nl waarschuwt ook België-correspondent Tijn Sadée voor een "slopende" formatie. "De Wever wil flink in het sociaal stelsel snijden, Di Rupo wil het zoveel mogelijk behouden. Als De Wever in een 'simpel' land had geleefd, was België totaal op de schop gegaan. Maar daar is geen sprake van. België is een heel ingewikkeld land met drie gebieden en daar kun je niet zomaar dingen veranderen. De Wever zal een hoop water bij de wijn moeten doen."

"In België dreigt een nieuwe wereldrecord 'kabinetten formeren', nu de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever de grote winnaar is geworden van de federale verkiezingen", zo staat dan weer in het Algemeen Dagblad. "Vrijwel niemand staat te springen om samen te werken met de partij die streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen."

"Machtspositie N-VA"

"Met de monsterzege van de N-VA en de onontkoombare Parti Socialiste aan Franstalige zijde belooft de regeringsformatie opnieuw erg ingewikkeld te worden", schrijft ook De Volkskrant. "Opvallend is dat de Vlaamse regeringspartijen, die de N-VA wilde afstraffen, redelijk goed standhielden. Dat maakt een herhaling van de regering-Di Rupo mogelijk, als de N-VA er ondanks haar grote zege niet in zou slagen een coalitie te vormen."

"Deze resultaten plaatsen de N-VA in een machtspositie" voor de regeringsonderhandelingen, concludeert dan weer de Franse krant Les Echos. "Alle Belgen hopen dat die minder lang zullen duren dan de vorige, die meer dan 500 dagen hebben aangesleept. Maar Bart De Wever heeft warm en koud geblazen over zijn bereidheid om eerste minister van het land te worden en het complexe Belgische kiessysteem kan uitmonden in een nieuwe veelkleurige coalitie zonder de N-VA."

"Tweedeling"

Een andere Franse krant, Le Figaro, titelt dat de verkiezingsuitslag de "tweedeling van het land" bevestigt. Het blad vraagt zich af of België er nog in zal slagen om "de tegenstelling nogmaals met elkaar te verzoenen". Verder merkt de krant op dat "de N-VA van Bart De Wever van tactiek veranderd" is. "Ze heeft ingebonden op haar onafhankelijkheidskoers die de kiezers verontrust. Ze heeft met succes de overgang gemaakt naar (een focus op) de ideologische tweedeling."

Die economische koers van N-VA lijkt dan weer voorbijgegaan aan The Wall Street Journal. "De resultaten tonen aan dat een belangrijke minderheid van de kiezers in het meer welvarende noorden van België nog altijd voorstander is van een splitsing", zo meldt het Amerikaanse blad immers in een stuk op zijn website. Daarin wordt er ook weer gewezen op de vrees voor lang aanslepende onderhandelingen.

"Gecompliceerde regeringsonderhandelingen zijn de norm in België", zo luidt het. "België quasi onregeerbaar", is tot slot de spectaculaire titel boven een artikel in het Luxemburgse Tageblatt. "Zoals zo vaak in het land wordt door deze verkiezing niets eenvoudiger", klinkt het. "Voor verschillende zaken - vooral het conflict over de toekomst van een verenigd België - liggen de posities van De Wever en Di Rupo ver uit elkaar."

Belga

Foto Bert Hulselmans

MEER OVER verkiezingen