1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie wordt burgemeester als De Wever en Homans vertrekken?

Daags na de "moeder aller verkiezingen" kan het speculeren volop beginnen. N-VA scoorde zondag nog beter dan de laatste peilingen aangaven en dus lijkt het niet meer ondenkbaar dat Bart De Wever en/of Liesbeth Homans verkassen naar een hoger bestuursniveau. Vraag is dan: wie zal de scepter zwaaien op 't Schoon Verdiep?

jrosquin

N-VA is op federaal vlak met voorsprong de grootste partij. In vergelijking met 2010 winnen de Vlaams-nationalisten zeven zetels, ze hebben er nu 34. Dat zijn er negen meer dan de PS, die een zetel moet inleveren. De kans dat N-VA de federale premier kan leveren is dus weer iets groter dan voor 25 mei. Bart De Wever, de ultieme stemmenkampioen, is dan ook de logische kandidaat.

Ook op het Vlaamse niveau versloeg de N-VA de tegenstand met vlag en wimpel. N-VA heeft nu 43 zetels in het Vlaams Parlement. CD&V moet er vier inleveren en klokt af op 27 zetels. Iedereen is het er over eens dat N-VA nu het initiatief krijgt om een Vlaamse regering te vormen. De carrière van Kris Peeters (CD&V) als minister-president lijkt er dus op te zitten, ook al omdat hij in de kieskring Antwerpen minder voorkeurstemmen haalt dan rechtstreeks concurrent Liesbeth Homans. De kans dat Homans Vlaams minister-president wordt is dus zeker niet onbestaande, al maakt West-Vlaming Geert Bourgeois zeker ook aanspraak op de post.

Het is zeer speculatief, maar wat als zowel De Wever als Homans Antwerpen verlaten? Wie moet er volgens u dan op de stoel van burgemeester gaan zitten op 't Schoon Verdiep? We lijsten de kandidaten even op.

Koen Kennis (N-VA)

Kennis is momenteel schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand, een zware portefeuille. Tussen 2009 en 2012 was hij ook kabinetschef bij Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois.

Ludo Van Campenhout (N-VA)

Van Campenhout is al sinds 2000 gemeenteraadslid in Antwerpen en sinds 2003 schepen. Tot 2011 kwam hij op voor Open Vld, maar twee jaar terug maakte hij de overstap naar N-VA. Van Campenhout is momenteel aan de slag als schepen van publiek domein, sport, diamant, markten & foren en personeel.

Rob Van de Velde (N-VA)

Van de Velde raakte in 2007 verkozen voor LDD in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij raakte niet herverkozen in 2010, maar maakte de overstap naar N-VA. Sinds 2013 zit hij in de Antwerpse gemeenteraad en bekleed er de schepenambt van ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling, groen en erfgoed.

Marc Van Peel (CD&V)

Marc Van Peel is het ouderdomsdeken in het Antwerpse schepencollege. Van Peel zit al sinds 1989 ononderbroken in de gemeenteraad en is sinds 2001 schepen. Van Peel is in dit bestuur bevoegd voor haven, industrie en werk.

Philip Heylen

Philip Heylen is inmiddels ook al een oudgediende. Van Peel zetelt sinds 2001 in de Antwerpse gemeenteraad en is sinds 2004 schepen. Momenteel is hij bevoegd voor cultuur, economie, stads- en buurtonderhoud, patrimonium en erediensten.

MEER OVER verkiezingen