De Wever over hoogtepunt heen in eigen stad?

N-VA ging als een pletwals over Vlaanderen. In 2010 behaalden de Vlaams-nationalisten al een historische score en daar gingen ze zondag nog eens glansrijk over. In de provincie Antwerpen piekt N-VA zelfs tot bijna 40%. Toch is de stad Antwerpen op een bepaald vlak een uitzondering op de Vlaamse regel.

jrosquin

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 blies Bart De Wever zetelend burgemeester Patrick Janssens weg en behaalde de N-VA 37,7% van de stemmen in de Scheldestad. Ook zondag won de huidige burgemeester in het kanton Antwerpen, maar zijn federale lijst haalde nu echter 'maar' 34,4% en de Vlaamse lijst van Liesbeth Homans was goed voor 32,2%.

De waanzinnige score in de provincie is vooral te danken aan de scores in de noord- en zuidrand. Zo klokt de lijst van De Wever in gemeenten als Zoersel, Schilde, Brecht, Wommelgem, Zandhoven, Kontich, Borsbeek en Aartselaar telkens af rond 50 procent van de stemmen. Ook in de gemeenten en steden in de Kempen wordt heel vaak vlot de 40% gehaald en gaat de partij nooit onder de 35%. Bart De Wever lijkt in de provincie dus 'nog' beter te liggen buiten de stad waar hij de plak zwaait.

Ringland geeft Groen vleugels

De grote overwinnaar in de stad Antwerpen is ongetwijfeld Groen. In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen gaat Groen van 7,9% naar 13,8% op de Kamerlijst en zelfs 14,2% op de Vlaamse lijst. Ongetwijfeld laat het hele Ringlandverhaal zich gelden.

De twee partijen van de Stadslijst, sp.a en CD&V, scoren samen ongeveer hetzelfde als in 2012. De PVDA+ van Peter Mertens scoort met 8,9% nog een procentje meer als in 2012, maar extreem-links koopt daar niets meer. PVDA+ vooral een stedelijk Antwerps fenomeen en krijgt geen verkozenen.

Voorkeurstemmen

En de voorkeurstemmen? Bart De Wever had er twee jaar geleden 77.732, nu nog 69.600. Liesbeth Homans boekt een schitterend resultaat: van 5.148 naar 41.150 stemmen. Ook Meyrem Almaci (Groen) heeft het goed gedaan: van 8.037 naar 17.982 stemmen. Filip Dewinter zakte van 17.085 naar 13.528 voorkeurstemmen.

Zou het kunnen dat een deel van de Antwerpenaren De Wever liever als burgemeester houden en daarom hun stem niet aan hem verleenden? Of moeten we de oorzaak gewoon vinden in de zwaardere concurrentie op de provinciale lijsten ten opzichte van de lijsten van de gemeenteraadsverkiezingen?

Foto Belga

MEER OVER Bart De Wever