Peeters: "Coalitie zonder CD&V zeer moeilijk"

"Voor ons is het belangrijk dat er op beide niveaus initiatief wordt genomen, dat er dus gelijktijdig een Vlaamse en een federale regering wordt gevormd." Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters maandagmorgen op Radio 1. De CD&V'er wil voorlopig niet weten van alternatieven waarbij N-VA buitenspel wordt gezet.

ikerremans

"Het gaat niet makkelijk zijn", denkt Peeters na een nachtje slapen. "Zeker federaal liggen de kaarten heel moeilijk, maar ook op Vlaams niveau moeten een aantal dossiers worden uitgeklaard."

In Vlaanderen is zijn partij alleszins onmisbaar, beseft ook de minister-president. "Een coalitie zonder CD&V is niet mogelijk of zeer, zeer moeilijk. Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, als je er Groen bij neemt."

Initiatief bij N-VA

Toch waarschuwt Peeters voor overhaaste beslissingen op het regionale niveau. "Het is niet zo dat er heel snel iets tot stand kan komen (..) Een snelle regeringsvorming kan mogelijk leiden tot slechte akkoorden, waar we later spijt van hebben." Wel zonneklaar is dat het initiatief bij N-VA en Bart De Wever ligt. "Zo'n grote overwinnaar moet op Vlaams en federaal niveau initiatief nemen, men moet nu niet afkomen met de alternatieven die ook mogelijk zijn."

Dat N-VA-lijsttrekster Liesbeth Homans meer voorkeurstemmen haalt dan Peeters lijkt hem niet te deren. "Het aantal voorkeurstemmen is belangrijk voor de pikorde in de partij. Het is ook aangenaam, streelt de ijdelheid, maar voor de rest is daar niet echt veel uit te concluderen. Maak u niet te veel zorgen over mijn positie. Eerst komt de coalitievorming, de inhoud, dan pas de postjes."

Belga Foto Isopix

MEER OVER verkiezingen