Dewinter: "Klap komt hard aan"

De klap van de verkiezingsnederlaag is bij het Vlaams Belang hard aangekomen. Zo bleek maandag uit de reacties van de bestuursleden bij hun aankomst aan het partijhoofdkwartier in Brussel. "De schok is nog groter dan gisterenavond, maar er blijft voldoende over om verder te gaan", zei kopstuk Filip Dewinter. Hij wees erop dat de partij in alle parlementen vertegenwoordigd blijft. De fakkel moet nu doorgegeven worden aan de jongeren, aldus Dewinter. Dat moet snel, maar overwogen gebeuren, klonk het.

ikerremans

Vlaams Belang zag het aantal parlementsleden teruglopen van 41 naar 11: drie kamerleden, zes Vlaams parlementsleden, één Europees en één Brussels parlementslid. "De nederlaag is veel erger dan verwacht en wat de peilingen voorspeld hadden", merkte Philip Claeys,Vlaams-Brabants lijsttrekker voor de Kamer die niet verkozen raakte, op.

Zowel Claeys als Filip Dewinter benadrukten dat de wil er is om voort te gaan. "Er blijven genoeg mensen en jonge mensen over om een doorstart te maken", zei voormalig Vlaams parlementslid Wim Wienen.

Filip Dewinter vond het belangrijk dat de partij in alle parlementen vertegenwoordigd blijft. Maar is het voor hem tijd om de fakkel door te geven aan de jonge mensen. "We hebben daar vier jaar tijd voor nodig, aangezien de volgende verkiezingen pas over vier jaar, in 2018 met de lokale verkiezingen, plaatsvinden." Voor Dewinter zelf is de wissel van de wacht al een tijd geleden gebeurd bij het doorgeven van het fractievoorzitterschap in het Vlaams parlement.

Een wissel aan de top van de partij was reeds eerder gepland - Gerolf Annemans had die aangekondigd bij zijn aantrede als partijvoorzitter, nvdr. -, maar Dewinter vindt dat die operatie misschien vervroegd moet worden. "We moeten daar geen maanden mee wachten, maar het moet snel maar weloverwogen gebeuren", stelde hij.

Belga Foto Belga

MEER OVER verkiezingen