"De N-VA-stemmers zullen de gevolgen van dit soort beleid moeten dragen"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) is tegen regeringsdeelname met N-VA. "Ik zal dat persoonlijk niet adviseren, de programma's van N-VA en sp.a zijn zo verschillend dat ik niet vind dat ze samen in een regering moeten," zegt Termont in een reactie op de resultaten.

tmas

"We moeten vaststellen dat de grote winnaar N-VA het Vlaams Belang helemaal heeft leeggezogen", zegt de Gentse burgemeester verder. "We moeten ook erkennen en vaststellen dat we met sp.a in Vlaanderen quasi status quo houden en dat wij in Gent de grootste partij blijven, met ongeveer de helft van de bureau's geteld. Als je de stemmen van sp.a, Groen en PVDA optelt, dan stel je vast dat Gent progressief gestemd heeft en een progressief eiland in een nationalistisch Vlaanderen geworden is."

Termont herhaalt dat als N-VA een absolute meerderheid zou halen, hij zijn valies pakt. "In een dergelijke maatschappij zou ik niet willen leven. Eén op drie Vlamingen heeft voor N-VA gestemd en zal de gevolgen van dit soort beleid moeten dragen."

Belga, Foto Belga

MEER OVER Daniël Termont