Raf Terwingen: "Beloofd dat ik me ging bezatten"

Maasmechels burgemeester Raf Terwingen slaakt een zucht van opluchting. Hij stond derde op de CD&V-Kamerlijst, een strijdplaats, maar haalt zijn zetel binnen. "Ik had het niet verwacht, daar ben ik te terughoudend voor."

tmas

Nu die Kamerzetel binnen is, gaat Terwingen toch feesten? "Wel, hoewel ik nooit drink, had ik beloofd aan mijn vrienden dat ik me zou bezatten als ik 25.0000 voorkeursstemmen haalde. Maar ik vrees dat het er toch niet van zal komen. Morgen heb ik nog werk op het gemeentehuis van Maasmechelen. Zelfs uitslapen zit er dus niet in", lacht de advocaat. Mogelijk wordt het nog drukker de komende weken, want hij verwacht ook dat hij ingezet wordt in de regeringsonderhandelingen. "Ik kan me inbeelden dat partijvoorzitter Beke me vraagt om een aantal zaken rond justitie op papier te zetten."

De onderhandelingen worden volgens Terwingen niet moeilijker dan in 2010. "Dat we twee regeringen tegelijk kunnen vormen vergemakkelijkt de zaken. In 2010 hadden we het jaar ervoor pas nog een Vlaamse coalitie gesmeed. Vertrouwen moet ook rond de tafel groeien. Wat daarvoor gebeurd is, is niet zo belangrijk." Hij is dan wel justitiespecialist, aan het ministerschap van justitie denkt Terwingen nog niet. "Als je te graag minister wil worden, zal het zeker niet gebeuren. Nee, ik hoop dat ik mijn partijgenoten mij opnieuw tot Kamerfractieleider verkiezen."

Niels Lisson, Foto HBvL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER