N-VA haalt een derde van de stemmen

N-VA haalt een derde van de stemmen

N-VA haalt een derde van de stemmen

Print
N-VA heeft bij de federale verkiezingen de steun gekregen van één Vlaamse kiezer op drie (33,6%), wat 5,4 procent meer is dan in 2010. Dat blijkt nu zowat vier op de vijf bureaus geteld zijn. Grote verliezer is Vlaams Belang die met 6,1 procent minder dan de helft van het resultaat van vier jaar geleden.

CD&V wordt de tweede partij met 18,8 procent (+1,2%), sp.a en Open Vld liggen rond 14 procent, terwijl de tweede winnaar van de dag, Groen, 8,4 procent (+1,6%) haalt. PVDA+ en Lijst Dedecker halen de kiesdrempel niet.

Naar zetels bekeken, doen de huidige coalitiepartners het paradoxaal genoeg beter. Op basis van de voorlopige resultaten zouden CD&V en Open Vld een zetel winnen en sp.a haar aantal behouden. Dat maakt dat ze op 45 zetels komen, terwijl het aantal Vlaamse zetels wellicht met twee zal dalen wegens de splitsing van BHV.

N-VA: + 8 zetels

Daardoor komt het aantal Vlaamse zetels in de Kamer op 86. N-VA zou maar liefst acht zetels winnen, maar Vlaams Belang verliest er in één klap negen, terwijl Groen voorlopig geen zetel bij zou krijgen en Jean-Marie Dedecker ook uit de Kamer zou verdwijnen.

De uitslagen verschillen erg sterk per provincie. Zo scoort N-VA het hoogst in Antwerpen (zo'n 38,8%), terwijl de teller in Vlaams-Brabant wegens het Maggie De Block-effect tien procent minder haalt. De populaire Open Vld-staatssecretaris tilt haar partij naar een score van meer dan 22 procent, terwijl de liberalen in het Antwerpen van minister Annemie Turtelboom niet boven de tien procent komt.

VB: enkel zetels in Antwerpen en Oost-Vlaanderen

Vlaams Belang haalt wellicht enkel in Antwerpen en Oost-Vlaanderen de kiesdrempel . In Limburg ligt die voor de Kamer hoger dan 5 procent omdat er slechts 12 zetels te verdelen zijn. Dat is ook de reden waarom Groen naast de eerste groene Kamerzetel in de groene provincie grijpt.

Foto WH (Filip Dewinter)

Nu in het nieuws