Drie doden na schietpartij aan Joods museum

De man die opgepakt is in het onderzoek naar de schietpartij in het Joods Museum in Brussel wordt niet langer verhoord als verdachte maar als getuige. Dat zei Ine Van Wymersch, de woordvoerster van het parket van Brussel, zaterdagavond. Eerder op de dag zei de woordvoerster op een persconferentie dat er twee sporen werden gevolgd in het onderzoek.

tmas

Twee vrouwen en één man kwamen bij de schietpartij om het leven, zei Van Wymersch tijdens de persconferentie. Eén man vecht in het ziekenhuis nog steeds voor zijn leven. Hun nationaliteit werd nog niet bekendgemaakt. Alle slachtoffers werden door een of meerdere kogels geraakt in het gezicht en in het bovenlichaam.

Getuige

Een man die van de plaats van het drama wegreed met zijn auto werd opgepakt en verhoord, maar de link tussen de verdachte en de feiten was op het moment van de persconferentie nog niet duidelijk. Later op de avond bleek dat hij niet langer verhoord wordt als verdachte, maar als getuige.

Volgens een ander spoor zou een persoon te voet zijn weggevlucht, maar hij werd nog niet geïdentificeerd. De camerabeelden worden momenteel onderzocht. Het parket van Brussel zegt nog niet voldoende elementen te hebben om te bevestigen of te ontkennen dat het om een antisemitische daad gaat.

"We hebben alles gemobiliseerd wat we konden mobiliseren voor deze vreselijke situatie", zei eerste minister Elio Di Rupo op een persconferentie. Hij veroordeelde de daad van geweld en zei dat hij met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden is.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom zei dat de Staatsveiligheid het openbaar ministerie bijstaat. Onderzoeksrechter Bernando-Mendez, gespecialiseerd in terreurzaken, kreeg de leiding over het onderzoek.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, preciseerde tenslotte dat het dreigingsniveau in het hele land verhoogd werd tot niveau 4 voor plaatsen waar fysieke personen van de Joodse gemeenschap samenkomen. Het gaat om het hoogste niveau, wat neerkomt op een permanente politieaanwezigheid. Een verhoogd dreigingsniveau voor álle belangen van de Joodse gemeenschap, zoals eerder werd gezegd, is dus niet van toepassing.

Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) heeft evenwel geen enkele informatie dat moet gevreesd worden voor de veiligheid van de bevolking, in het bijzonder bij de stembusgang zondag.

Lees ook: Politici betuigen medeleven na schietpartij in Brussel

Foto EPA

Nu in het nieuws