Afscheid van 'groot staatsman, sympathiek figuur en goede Belg'

De uitvaart van Jean-Luc Dehaene wordt vrijdag bijgewoond door de quasi voltallige regeringen van het land, maar ook door politici van de uitdunnende generatie van de voormalige premier. "Het gaat allemaal zo snel, men begint zich eenzaam te voelen", vat Willy Claes de vele overlijdens van de afgelopen jaren samen. De aanwezigen prijzen de CD&V'er als een groot staatsman, een sympathiek figuur en een goede Belg.

jrosquin

"Wilfried Martens, Jos Chabert, Jean-Luc, men begint zich stilaan eenzaam te voelen", zegt Willy Claes voor aanvang van de plechtigheid. "Ik ben nog negen jaar ouder", brengt Vic Anciaux, een andere generatiegenoot, in herinnering. Anciaux roemt Dehaene als "een van de uitzonderingen die de partijen oversteeg". "Dat was toen vaak meer het geval dan nu", vindt Anciaux. "Hij was nog iemand die bezorgd was om de samenleving in heel Europa."

"Gevoelige mens"

Freddy Willockx, minister onder Dehaene, omschrijft de betreurde als "een zeer krachtige persoonlijkheid, die je in alles stimuleerde eenmaal je zijn vertrouwen had gewonnen". Willockx vindt Dehaene's mandaten in de financiële sector, aan het einde van zijn loopbaan, wel een kleine smet. "Dat was een vergiftigd geschenk." Fons Verplaetse roemt de CD&V'er vrijdag als "een grote meneer. Een gevoelige mens, die dat wegstak onder een ruwe schors." Louis Tobback brengt in herinnering dat Dehaene er opnieuw zeer goede moed in had sinds zijn operatie. "Het is bijna niet onder woorden te brengen. We gingen ervan uit dat hij er wel zou door komen."

Aartsbisschop Léonard omschrijft Dehaene als "een actief, dynamisch en sympathiek man, bewogen door een sociaal ideaal. Een goede Belg, kortom."

"Een van de grootsten ooit"

Ook de toplui van CD&V bewijzen de ex-premier vrijdag hun respect. "Dehaene is een van de grootsten die er ooit geweest is", zegt voormalig eerste minister Yves Leterme. "Hij noemde zichzelf een politicus van de vorige eeuw, ik denk dat dat correct is." Europees lijsttrekker Marianne Thyssen zal "de inspiratie, de motivatie en de vriendschap" missen. Eric Van Rompuy kan zich geen CD&V-vergadering in de streek voorstellen zonder Dehaene. "We gaan hem allemaal missen."

Minister-president Kris Peeters houdt het erop dat vrijdag 23 mei een zeer zware dag is.

Foto Belga (Celie en de kinderen van Jean-Luc Dehaene)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER