1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Uitvaart Dehaene: "Afscheid van Jean-Luc, maar niet van wat hij betekende"

In de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop in Vilvoorde is vrijdag afscheid genomen van Jean-Luc Dehaene. Tijdens de staatsbegrafenis werd de ex-premier overladen met lof voor zijn leiderschap en zijn zin voor compromis. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde Dehaene een "monument". "Onze ervaren gids is begonnen aan zijn laatste tocht", zei hij.

drombouts

“Beste Celie, beste familieleden en vrienden, we zijn hier vandaag om verdriet te delen, maar ook om dankbaarheid uit te drukken. We nemen afscheid van Jean-Luc, maar niet van wat hij betekende. Voor mij en voor velen was Jean-Luc Dehaene, samen met Wilfried Martens, de grootste”, zei Marianne Thyssen (CD&V) tijdens de dienst.

Dochter Hilde: "'Pa en opa', dat zijn wat ons betreft de namen waar je het fierst op mag zijn. Je was een pa en opa aan wie we zo veel hadden. Superlatieven schieten te kort om je te danken."

De oud-premier overleed vorige week op 73-jarige leeftijd nadat hij onwel was geworden in Frankrijk.

Lees ook: Celie en koning Albert groeten stoffelijk overschot Dehaene

De staatsbegrafenis van Jean-Luc Dehaene werd in de kerk bijgewoond door 450 genodigden uit binnen- en buitenland en door zo'n 200 gewone burgers. Naast de kerk kon de uitvaart op een groot scherm gevolgd worden. Van een echte volkstoeloop was echter geen sprake.

"Leven en laten leven", zo stond te lezen op het misboekje en "Goed toegekomen, vlotte reis", de laatste sms die Dehaene zijn familie stuurde. Bij de viering zelf werden de (klein)kinderen en familieleden van de overleden ex-premier betrokken. Zo begon de uitvaart met een gedicht van Dehaenes petekind Wout: "Lieve peter. Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug. Dan klom ik hoog naar de hemel en nam je gewoon mee terug".

Visionair

In de toespraken van de genodigden werd Dehaene vooral geprezen voor zijn leiderschap en zijn kunst om tot compromissen en oplossingen te komen. "Meer dan eens maakte hij het onmogelijke mogelijk", aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Vaarwel Jean-Luc, je was een echte leider."

CD&V-europarlementslid Marianne Thyssen noemde Dehaene "samen met Wilfried Martens de grootste premier van de laatste 50 jaar". Ze bestempelde hem als "een rots in de branding en een toonbeeld van authenticiteit". Volgens haar had de voormalige premier het talent om "rivalen om te smeden tot bondgenoten". "Hij was veel meer architect dan loodgieter, veel meer visionair dan crisismanager." Ook voormalig woordvoerster Moniek Delvou noemde de politicus een visionair, "die meer boeken over de samenleving had gelezen dan wij allemaal samen".

"Zo snel gegaan"

Tot slot gaven kinderen en kleinkinderen een inkijk in het persoonlijke leven van de Vilvoordenaar. "Je hebt de laatste maanden zo goed gestreden, kanker overwonnen. Je ging een nieuw leven beginnen", sprak kleindochter Jana. "En zie ons hier nu zitten. Het is allemaal zo snel gegaan."

Ook dochter Hilde loofde Dehaene voor zijn nieuwe, gezondere, start. "Het was je gelukt om in een lagere versnelling te schakelen, al was dat helemaal niet zo evident na jaren aan tweehonderd kilometer per uur te hebben geleefd, zei ze. "Altijd konden wij bij jou terecht voor goede raad. Soms in het holst van de nacht, maar altijd to the point."

Muzikaal was er doorheen de plechtigheid vooral ruimte voor klassieke componisten als Bach, Fauré en Brahms, uitgevoerd door het Brussels Philharmonic. Musicalster Hans Peter Janssens verzorgde de zang en Karel Steylaerts de solo's op cello, het geliefde instrument van Dehaene. Ook popmuziek kwam aan bod met 'Ne Me Quitte Pas' van Jacques Brel en 'Papa' van Stef Bos.

Na een dienst van bijna drie uur werd de kist omstreeks 14 uur onder luid applaus de kerk van Vilvoorde uit gedragen.

Ook de scouts brachten hulde:

Foto's Belga / Photo News

Vastgoed

Jobs in de regio