Rechtbank verplicht overheid gehandicapte vrouw op te vangen

De rechter in Dendermonde verplicht de Vlaamse overheid om opvang te regelen voor een 64-jarige mentaal gehandicapte vrouw uit Haaltert bij Aalst. Een belangrijk precedent dat deuren opent voor identieke probleemgevallen, oordeelt Marc Van Gestel van de vzw Opvang Tekort.

drombouts

De 64-jarige Rita, een alleenstaande vrouw met een mentale handicap, woonde tot voor kort bij haar zus, maar die is recent overleden.

De vrouw, die al zeven jaar op een wachtlijst voor een opvangplaats stond, belandde daarop in een noodopvang. Maar op 28 mei moet ze daar weg. Op initiatief van de familie van de vrouw ging de vzw Opvang Tekort op zoek naar een oplossing.

Donderdag werd een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Dendermonde. En die gaf de familie gelijk: het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) moet Rita opvang verzekeren in de instelling waar ze momenteel verblijft. Doet het agentschap dat niet, dan moet het een dwangsom van 500 euro per dag betalen tot er een definitieve oplossing gevonden is.

“Het principe is gevestigd: vanaf nu kunnen we het VAPH via juridische weg dwingen om voor een dringend probleem voor opvang te zorgen”, reageert Marc Van Gestel van vzw Opvang Tekort tevreden.

KDC, HeLa Foto Ivan De Saedeleer

Nu in het nieuws